Är det här världens bästa fotbollsläktare?

Längre norrut än Sveriges nordligaste punkt

FOTBOLL

”Bevara ståplats!” brukar det skanderas på svenska fotbollsläktare.

”Bevara drivan!”, är kanske den nya norska favoriten.

För i en fotbollsvärld där närhet till spelet, bra översikt och en brant läktare premieras högt bör få arenor slå läktarplatsen på den drygt sju meter höga snödrivan när Tuil besegrade Åsane med 2-0 i den norska andradivisionen.

Foto: Google
Tromsdalen strax utanför Tromsö i Nordnorge.

Tuils hemmaarena i Tromsdalen utanför Tromsö ligger längre norrut än Sveriges nordligaste punkt. Klimatet är beboeligt tack vare den varma Golfströmmen men låga temperaturer är inte det enda hotet mot fotbollen i området.

Det blev invånarna varse om i samband med helgens ligapremiär mot gästande Åsane i den norska andradivisionen.

Måste applåderas

Med bara fyra dagar kvar till matchen stod NRK:s reporter Gunnar Grindstein med snö halvvägs upp till knäna på fotbollsplanen i Tromsdalen. Det arbete funktionärerna sedan gjorde för att göra planen spelbar måste därför applåderas.

Men snöröjningen skapade samtidigt några väldigt speciella förutsättningar, inte minst för publiken. Planen omringades av gigantiska snövallar där den allra högsta, uppskattningsvis drygt sju meter, blev en perfekt utkiksplats för en liten klick publik på ena kortsidan.

I en jakt på branta men ändå vygivande läktarplatser med närhet till planen borde också åskådarplatsen kvala in som närmast perfekt. Så det kanske bara är för norrmännen att hoppas att snön ligger kvar till nästa hemmamatch den 17 april.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll