”Svartmålning jag inte ställer upp på”

Håkan Sjöstrand om anklagelserna mot Zlatan

Håkan Sjöstrand och Zlatan Ibrahimovic.
Håkan Sjöstrand och Zlatan Ibrahimovic.

Allvarliga anklagelser riktas mot Zlatan Ibrahimovic och landslagsledningen.

Nu svarar Håkan Sjöstrand.

– Den svartmålning som nu görs av Sveriges största och främsta fotbollsspelare genom tiderna, den ställer jag inte upp på, säger SvFF:s generalsekreterare.

Efter publiceringarna med utdrag från Olof Lundhs nya bok ”Landslaget enligt Lundh” har en mångårig landslagsledare, anonymt, gått ut och anklagat Zlatan Ibrahimovic för att ha varit en vuxenmobbare under sin tid i landslaget.

Landslagsledningen med dåvarande chefen Lasse Richt i spetsen får också kritik för stöttat ”Ibras” beteende.

Richt har i en intervju med Sportbladet förnekat det som påstås.

”Väsentlig skillnad”

Nu uttalar sig Håkan Sjöstrand, som varit SvFF:s generalsekreterare sedan 2014.

Han säger först och främst att han inte har läst Olof Lundhs bok.

– Därför har jag uppriktigt svårt att kommentera olika lösryckta påståenden. Jag befinner mig på Island med damlandslaget och har fullt fokus på andra saker än berättelser i en bok som, om jag förstått det hela rätt, dessutom lutar sig mot en massa anonyma källor och vad någon hört eller tror sig ha hört. Boken heter ju ”Landslaget enligt Lundh”, inte ”Landslaget enligt sanningen”. Det är en väsentlig skillnad för mig.

Fast anklagelserna framförs från flera olika håll. Från spelare som uttalar sig anonymt i Lundhs bok, men även från en före detta ledare som uttalar sig anonymt i Sportbladet. Du tror inte det kan finnas någon sanningshalt i det som påstås?

– Jag tror så här: Att det kan hetta till på högsta nivå där allt handlar om att vinna, det är en del av de här sammanhangen. Man kan inte ha högre kravställning på sig än när man är en del av fotbollslandslaget. Självklart uppstår det ibland en frustration i kombination med adrenalin och andra starka viljor. Men den svartmålning som nu görs av Sveriges största och främsta fotbollsspelare genom tiderna, den ställer jag inte upp på. Den känns för mig helt främmande och orättvis. Dessutom har ju spelarna som pekats ut som offer uttalat sig och förnekat och tonat ner det som påstås.

Det menar Olof Lundh kan ha att göra med den tystnadskultur som råder inom elitfotbollen. Att det som sägs i omklädningsrummet stannar där. Tror du inte att det kan vara så?

– Jag tror mer att det här handlar om att man vill skriva om Zlatan och försöka dramatisera och påstå saker för att det över huvud taget ska finnas något intresse för boken. För att få PR och ”klick”.

Du tror det är så enkelt?

– Ja.

Ska inte gå till botten

Känner du att det finns någon anledning för er (SvFF) att gå till botten med det här och reda ut om det som påstås är sant? Det är ju allvarliga anklagelser som riktas inte bara mot Zlatan Ibrahimovic personligen utan även mot hur ni inom hela landslagsapparaten hanterade det som påstås ha hänt.

– För att någon anonymt har sagt något och att någon har skrivit en bok där det påstås saker? Nej. Damlandslaget spelar en oerhört viktig EM-kvalmatch i kväll och jag hade önskat att uppmärksamheten riktades mot den matchen snarare än mot något som anonyma personer påstår har hänt för flera år sedan, säger Håkan Sjöstrand.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.