EM i fotboll 2021

Otroliga kartläggningen av Spanien inför premiären

”Vi ska vara bäst i Europa”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

SEVILLA. 25 arbetsdagar, 1000 videoklipp och 59 kartlagda spanjorer.

Sverige har gjort en enorm kartläggning av Spanien inför EM-premiären.

– Det låter absurt. Men det är klart att det är värt det, säger landslagets analytiker Christoffer Bernspång.

Under matchen blir sedan målvaktstränaren Mats Elfvendahl något av en stridsledningscentral.

”Då är då, nu är nu”, är Janne Anderssons ständiga mantra.

Men detta motto har förbundskapten frångått något inför EM.

För redan den 11 maj går landslagsledningen igenom de tre gruppmotståndarna i detalj under en heldag på förbundskontoret i Solna. På plats är Andersson, assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren, målvaktstränaren Maths Elfvendal, analytikern Christoffer Bernspång och spionerna Lasse Jacobsson (Spanien och Polen) och Tom Prahl (Slovakien).

Då har Bernspång och spionerna redan lagt ner ett enormt arbete för att kartlägga motståndarna.

Christoffer Bernspång

Tar vi bara Spanien kodar Bernspång först Spaniens åtta senaste matcher, alltså sorterar in alla sekvenser i matchen i olika kategorier med klipp.

– Sedan bryter jag ut den kodningen i klipp i de fyra stora skeendena –speluppbyggnad, kontring, förhindra speluppbyggnad och återerövring – och då landar det i lite över 1000 klipp på åtta matcher, säger Bernspång.

Sedan sitter han och Jacobsson på varsin kammare och väljer ut de klipp de tycker är intressantast och viktigast.

– Det blev 140 klipp när vi slog ihop våra påsar. Sedan sitter vi ihop i tre dagar och bara gnuggar Spanien och Polen, som är Lasses lag.

Till mötet den 11 maj på förbundets kontor har man ”trattat ner” det till 40 klipp som man visar förbundskaptenerna och som sedan värderas.

– Sedan sätter vi ihop en kärnfull presentation till spelarna på 15–20 klipp, säger Bernspång.

”Jag får gåshud när jag lyssnar på Wettergren”

Klippen fördelas på de två teoripassen man har tre-fem dagar före matchen där det ena handlar om Spaniens defensiv och det andra deras offensiv.

Presentationerna för spelarna hålls alltid av Wettergren.

– Peter är extremt skicklig på det. Man hade önskat att alla skulle få möjlighet att lyssna när han levererar budskapet. Det är väldigt dynamiskt. Jag kan ju varje klipp och vet i princip vad han ska säga, men jag får ändå gåshud när jag lyssnar, säger Bernspång.

– Sedan är Peter också väldigt skicklig på att ta detta från teorirummet till träningsplanen, vilket är det viktigaste.

Målvaktstränare Elfvendal sätter själv ihop klippen på de spanska, offensiva spelarna till sina adepter.

Hur många arbetsdagar lägger då Bernspång på Spanien?

– Jag är inte förvånad om det är 25–30 arbetsdagar – för ett par minuters klipp till spelarna som ska mynna ut i 90 minuter fotboll. Det låter absurt.

Det är alltså bara Bernspångs arbetsdagar. Till dem kan vi lägga Jacobssons och de dagar Andersson, Wettergren och Elfvendal lägger på att analysera Spanien, som dessutom är ett lag man mötte, och gjorde i princip samma förberedelser på, två gånger om så sent som i EM-kvalet 2019 och som spelat likadant sedan Luis Enrique kom tillbaka som förbundskapten.

Är det värt det?

– Ja, det är klart det är värt det. Om man tror att den processen kan vara till hjälp så är det klart att det är värt det, säger Bernspång.

Kompendium med alla Spaniens spelare

Men kartläggningen av Spanien stannar inte vid videoklipp.

Landslaget kör också lite ”old school” med ett kompendium, kallat pen-pics och sammanställt av Jacobsson, där varje spansk spelare är beskriven.

– Där finns en bild på varje spelare med fakta på honom under och sedan en text bredvid med egenskaper, framför allt hans styrkor men per automatik blir det också lite svagheter eller där de är ”mindre bra”, säger Jacobsson.

Man har också rangordnat spanjorerna på fasta situationer.

”Pen-picsen” kopieras upp i begränsad upplaga och fördelas sedan på strategiska platser där spelarna rör sig under uppladdningen.

– Vi ledare har fem exemplar och sedan är där fem till spelarna att bläddra och titta i. De finns i vår ”player’s lounge” och är med till omklädningsrummet vid varje träning och i rummen där de får behandling.

Från EM-kvalet och fram till Spaniens trupputtagning hade Jacobsson kartlagt 59 spanska spelare som han sedan kunde skala ner till de Luis Enrique tog ut.

Närmare match försöker Jacobsson ha järnkoll på vad som händer i och kring det spanska laget genom att lusläsa spanska tidningar.

På matchdagen går man genom det sista kring Spaniens fasta situationer, som Elfvendal ansvarar för, med spelarna.

I samband med matchen fortsätter kartläggningen och analysen av Spanien ur olika perspektiv.

När deras startelva blir officiell 75 minuter före avspark sätts den upp i det svenska omklädningsrummet, antingen på en dataskärm eller en whiteboard.

– Då bränner det till och då är det många spelare som vill ha lite mer information om just sin motståndare, säger Jacobsson.

”Det gäller att jaga de där sista procenten”

Under matchen fungerar Elfvendal som något av en stridsledningscentral.

För uppe på läktaren, på arenans kanske bästa platser för att få överblick över spelet, sitter Bernspång och Jacobsson. Bernspång har en dator som han ser matchen på och där han klipper ut sekvenser eller stillbilder som sedan kan skickas ner till Elfvendals ipad på bänken. Målvaktstränaren har också en dator där han streamar matchen.

Trion har hela tiden kontakt via en öppen ”kanal” på komradio där Elfvendal sedan kan framföra budskap till Andersson och Wettergren eller ställa frågor från förbundskaptenerna till spanarna på läktaren.

– Om det är något som inte stämmer med analysen på förhand så ska infon ner så snabbt som möjligt, säger Jacobsson.

Elfvendal:

– Från bänken har vi ofta svårt att se vad som händer på andra sidan av planen. Då är det grymt att ha två skarpa gubbar på läktaren. Men majoriteten av informationen är egentligen till halvtidssnacket.

Då kan Andersson visa bilder och klipp för spelarna i omklädningsrummet på viktiga situationer.

– Ju mer information vi har desto bättre beslut kan ta Janne ta i slutändan. Det gäller att jaga de där sista procenten.

Fram till VM 2018 var det förbjudit att ha någon kontakt med bänken under match. Man fick inte ens ta emot ett sms på bänken.

Nu jobbar mer eller mindre alla landslag med spejare uppe på läktaren, komradio och skärmar och ipads.

Mikael Lustig, som varit bofast i landslaget i tolv år, har sett kartläggningen av motståndare utvecklas mycket, inte minst de senaste åren.

– Det läggs absolut mer tid på det nu än innan. Det är mer folk som jobbar runt Janne. Vi har sagt att vi ska vara bäst i Europa där och vi har varit fantastiska i det under de senaste åren, säger högerbacken.

Notera att det här var bara Spanien.

Samma förberedelser görs, och har gjorts, inför varje match i EM.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Sveriges startelva mot Polen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Janne Andersson

Peter Wettergren

Herrlandslaget i fotboll