Premier League

Nye Tottenham-tränaren: ”Han förändrade mitt liv”

Livshotande skadan avslutade karriären – basar över barndomsklubben

Av: 

Felix Tornberg

FOTBOLL

Ryan Mason, 29, är ny interimtränare för Tottenham efter att José Mourinho fått kicken.

Mason, som tvingades avsluta karriären efter otäck skallfraktur, tackar en annan föregångare för att han lyckats ta sig dit.

– Mauricio Pochettino gav mig möjligheten, säger han under en presskonferens.

Superligan hit, och Superligan dit. Under onsdagen kraschlandade det nypåfunna och pengastinna projektet efter knappt två dygn.

Under denna korta tid hann stortränaren José Mourinho – lite i skymundan – få sparken från Superligan-aktuella Tottenham.

I väntan på ett nytt tränarnamn har den mer okände Ryan Mason fått ta över skutan. Mason, som fostrades i klubben, och tillhörde A-laget 2008–2016.

– Självklart är jag min egna person med mina egna idéer, men det skulle varit löjligt av mig att inte ta med mig saker från de två.., säger Mason på sin första matchförberedande presskonferens, och syftar på sin föregångare José Mourinho – men framförallt Mauricio Pochettino.

”Han gjorde mycket för mig”

Pochettino var tränare för Tottenham 2014–2019, och efterträddes senare av Mourinho.

Under den argentinske tränarens tid i klubb fick Mason sitt stora genombrott, då han efter flera utlåningar fick regelbunden speltid och kallades upp till landslaget för sin enda landskamp.

– Det faktum att han (Pochettino, reds. anm) litade på mig sa mycket, och det tog mycket mod att ge någon möjligheten. Han gjorde så mycket för mig både professionellt och på ett personligt plan. Han och hans tränarteam har haft en stor påverkan på mig. Inte bara inom fotboll, utan även i livet, säger Mason.

Drabbades av livshotande skallfruktur.

Foto: Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN

Lade av endast 26 år gammal – yngste tränaren någonsin

Mason lämnade Tottenham för Hull City 2016, men tvingades lägga av ett halvår senare. Detta efter att han drabbats av en livshotande skallfraktur i en Premier League-match mot Chelsea, endast 26 år gammal. Han skallade ihop med Gary Cahill, blev liggandes medvetslös på plan i nio minuter, innan fördes till sjukhus. Där opererades Mason, och blev kvar i åtta dygn.

”Efter att ha tagit medicinsk expertis har jag nu inget annat alternativ än att lägga av på grund av riskerna som kommer med min skada”, skrev Mason då i ett uttalande på Instagram.

Nu är han tillbaka i barndomsklubben, och gör under onsdagen sin första match som huvudtränare i Premier League. Då blir han den yngsta tränaren i ligans historia (29 år och 313 dagar).

Matchen spelas mot Southampton, och drar igång 19:00 svensk tid.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Ryan Mason.

Foto: James Chance / Getty Images Europe
Publisert:

LÄS VIDARE

KLART: José Mourinho tar över Roma – så långt är kontraktet

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League

Tottenham Hotspur FC

Fotboll

Mauricio Pochettino

José Mourinho