Stort ödesmöte för målsnålt Dif: ”Väldigt svårt”

Mycket talar för att det blir Umeå eller Djurgården som gör Uppsala sällskap ur damallsvenskan.

Idag möts de båda lagen i ett ödesmöte.

– Det är väldigt tydligt att vi saknar en etablerat målskytt. Ibland kan man känna att man går runt och tänker hur ska vi göra mål, hur ska vi vinna, vem ska göra mål? Man vill inte tänka så men ibland händer det, säger Djurgårdens Sheila van den Bulk.

Djurgården är för andra året i rad indragen i bottenstriden inför avgörandet i damallsvenskan. I fjol säkrades kontraktet i den allra sista omgången tack vare bättre målskillnad än nästjumbon.

I år är Stockholmslaget ett av två lag som har stor risk att åka ut tillsammans med jumbon Uppsala med bara två matcher kvar att spela.

Djurgården är en poäng före Umeå, men eftersom de möts idag har båda lagen chansen att ta täten i duellen inför den sista omgången nästa helg. Bara Djurgården har chansen att säkra kontraktet vid en vinst.

– Det vore väldigt skönt om vi vinner så vi slipper stressen i sista omgången, men ännu viktigare är kanske att inte förlora bara för att ha allt i egna händer nästa vecka, säger mittfältaren Sheila van den Bulk.

Saknar målskytt

Djurgården har tagit betydligt fler poäng än i fjol men målen har inte varit tillräckliga – bara 18 på 20 matcher. Laget tappade sin bästa målskytt Mia Jalkerud inför säsongen på grund av att hon blev mamma, ersättaren Maria Hovmark korsbandsskadade sig under försäsongen och den senare anfallsvärvningen Hannah Wilkinson har inte gjort ett enda mål.

Istället är det Sheila van den Bulk som har gjort flest mål tillsammans med Olivia Schough, med fem mål var (van den Bulk har gjort två på straff).

Hur är det att spela i ett lag utan en utpräglad målskytt?

– Ibland kan man känna att man går runt och tänker hur ska vi göra mål, hur ska vi vinna, vem ska göra mål? Man vill inte tänka så men ibland händer det. Det är väldigt svårt. Samtidigt jobbar vi väldigt hårt göra mål på olika sätt. Men det är väldigt tydligt att vi saknar en etablerat målskytt.

Tankarna är tydliga hos spelartruppen. Det här är något som måste blir bättre framöver.

– Vi kan säga det till vår tränare eller sportchef men det är de som måste jobba ihop och hitta den spelaren som båda vill ha. Det är deras jobb och jag hoppas att de lyckas med det nästa år.

”Alla skyllde på varandra”

Sheila van den Bulk var korsbandsskadad förra säsongen och hade en roll vid sidan om i den avslutande ångesten då. I år tycker hon dock att stämningen i laget är något annat än då. Stressen är mindre och kommunikationen bättre.

– Vi försöker höja varandra både när det går bra och mindre bra. Nu var jag inte med så mycket förra året men det låter lite som att alla satt i omklädningsrummet helt tysta och skyllde på varandra. Nu har vi jobbat väldigt hårt för att göra saker tillsammans. Det gör att det automatiskt också blir bättre med kommunikationen och stämningen.

Ett mer harmoniskt Djurgården?

– Ja precis. Det ser man också på planen. Jag tror att vi fortfarande visar en viss glädje när vi spelar fotboll. Det är det viktigaste som finns.

I den sista omgången ställs Djurgården mot redan degraderingsklara Uppsala. Det hoppas laget kunna dra nytta av, om det behövs, med tanke på att Umeå ställs mot det på pappret tuffare Eskilstuna.

– Om vi inte vinner mot Umeå har vi en backup-match känns det som. Jag hoppas att vi avgör det innan men annars har vi en bra möjlighet mot Uppsala i sista matchen.

Matchen mellan Umeå och Djurgården börjar 15.00 och sänds på Sportbladet Play.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.