Mejla

Petra Thorén

Det här löser Sverige – heja, Island

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Det näst bästa med EM-kvalrysaren i Göteborg?

Att Island också har stora chanser att nå EM i England 2022.

Tillhör du gruppen människor som njuter av en rysare om du redan vet att dramat resulterar i ett lyckligt slut.

Som älskar att se huvudpersonerna plågas, famla ute på djupt vatten för att ändå till slut landa på fast mark.

Ta då del av Sveriges öde i EM-kvalet. Vulkaner exploderar, nyckelspelare saknas och pandemin bryter ramarna.

Alldeles oavsett kommer Sverige att lösa biljetten till fotbollsfesten som väntar i ett land där damfotbollen frodas.

Vingslagen kommer aldrig att ge det svenska laget skygglappar

Svenska landslaget har inte missat ett mästerskap sedan 90-talet och Peter Gerhardssons VM-bronslag kommer att ge oss en ny fotbollssommar att minnas.

Historiken talar för det och om man som lagkapten Caroline Seger skrockfullt fnyser åt statistik och fakta – även om själv bidragit till den – så vet vi att vingslagen aldrig kommer att ge det svenska laget skygglappar.

Ett charmant Island

Jobbet ska göras, matchen ska spelas och Sverige ska hantera uppgiften så väl att semesterplanerna för 2022 blir klara som korvspad. Den isländska örfilen i andra halvlek för en månad sedan svider fortsatt så mycket att endast revanschens balsam kan lindra svedan.

Avancemanget kan bli klart redan tisdag kväll vid en seger, men till och med vid en förlust eller ett ofördelaktigt (2–2 eller högre siffror) oavgjort finns det räddningsplankor starka nog för att bära Sverige till EM. Antingen som en av hela EM-kvalets tre bästa tvåor eller via playoff.

Om allt går Sveriges väg avgörs EM-ödet på Gamla Ullevi under kvällen.

Om allt går fotbollens framtid till mötes gör detta charmanta Island Sverige sällskap till England.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Känslan som följde med i taxifärden över ödsliga landskap från Reyjkavik mot flygplatsen dagen efter 1–1-matchen i september var just lusten att få se mer av Islands briljanta ungdomar.

Det var inte bara inkasten från 19-åriga stjärnskottet Sveindís Jane Jónsdóttir som ställde Sverige på Laugardalsvöllur. Det var stundom aktionerna från denna flytande Jónsdotter, den mer fysiska Karólína Lea Viljhámsdóttir, 19, och den 20-åriga Alexandra Jóhannsdóttir som imponerande. De har ansvarsfullt och omdömesfullt slussats in i det isländska laget under hösten där Lyonstjärnan Sara Björk Gunnarsdóttir funnits med sin öppna famn.

Hoppas på junioraktigt motstånd

När hon konstaterade att hon är en förebild och faktiskt tränat en ung Alexandra Jóhannsdóttir var det liksom bara naturligt. Island är en liten fotbollsnation med ett stort hjärta.

Nu ska de ta Island till EM tillsammans och ung teknisk kompetens är förenad med den isländska mentaliteten.

Förbundskapten Peter Gerhardsson är medveten om tonåringarnas fördelar och säger lite på skoj att Sverige får hoppas att de är junioraktigt ojämna i sina prestationer.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Känslan efter mötet senast är Island spelade med ett mycket yngre lag och att Sverige släpar efter i förmågan att A-landslagslotsa fram unga talanger när Rosengårds underbarn Hanna Bennisons utveckling bromsades av överbelastning.

Den nakna sanningen

Men fakta överensstämmer inte alltid helt med känslan. Snittåldern i Sveriges laguppställning på Island var 27 år, Islands 27,5 år. Däremot var Sveriges yngsta spelare Zecira Musovic och Nathalie Björn 24 och 23 år, dessutom är båda etablerade i både klubb- och landslag. Nu kan det mycket väl bli så att Jennifer Falk, 27, ersätter Musovic i mål och Hanna Glas, 27, spelar istället för Amanda Ilestedt, 27.

Andra intryck av mötet senast har Peter Gerhardsson gjort sitt bästa för att sudda ut i veckan.

Visst Island spelade tufft, men Sverige vann duellspelet!

Visst Island kastade långt, men Sverige justerade snabbt sin uppställning och av 13 inkast blev det det bara ett (matchavgörande i och för sig...) som ställde till det. Inga problem, alltså!

Sverige ägde bollinnehavet och hade de flesta avsluten.

Det är den nakna sanningen som förbundskaptenen har målat upp inför returen.

Det skulle förvåna mig om han inte på spelarhotellet i Göteborg under måndagen pekade på en avgörande viss kvalmatch i Viborg för två år sedan.

Då blev Sverige klart för VM i Frankrike.

Ikväll ska delvis samma gäng fixa avancemanget till England.

När det är klart säger vi; heja Island.

Av: Petra Thorén

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.