Mejla

Petra Thorén

Låt Magdalena Eriksson bli Sveriges nästa kapten

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Fotbollsåret 2020 är Magdalena Eriksson Sveriges bästa spelare.

Fotbollsåret 2020 är Chelseabacken en enormt betydelsefull person i landslaget.

På sikt blir hon vår alldeles utmärkta nya blågula lagkapten.

Det är fortfarande högst oklart om det äkta paret från Oskarström, de enda svenska fansen på den ödsliga kortsidan på läktaren i ungerska Miskolc en oktoberkväll förra hösten, förstod att de bevittnade ett skifte.

EM-kvalmatchen, den första bortamatchen efter sommarens VM-fest 2019, var på många sätt odramatisk och oglamourös, men den defensiva insatsen blev vägledande för den nya svenska backlinjen.

Magdalena Eriksson fick i frånvaron av Nilla Fischer och Amanda Ilestedt ta klivet in som mittback bredvid Linda Sembrant.

Ett år senare har hon inte tagit steget därifrån.

Under VM-sommaren var hon gjuten som vänsterback i en svensk fyrbackslinje, de gånger som Peter Gerhardsson valt att starta med tre backar har "Magda" platsat i trion.

Satte bindeln på en vinnararm

Men som mittback bredvid Linda Sembrant har 27-åringen under säsongen som gått gjort sig oumbärlig. En höst när isländska vulkaner fått utbrott har Eriksson både släckt bränder och satt hjärtan i brand.

Hennes vägvinnande duellspel och fina passningsförmåga, som levererar svepande crossbollar, ger ett processande svenskt spel en dynamik i uppspelsfas. Hennes huvudspel rensar positionssäkert i försvaret och utgör ett hot i motståndarens box.

Nu belönas hon med Diamantbollen. För sina insatser i höstens avgörande EM-kval och för en fenomenal säsong i Chelsea.

När Chelseatränaren Emma Hayes 2019 skulle utse en ny lagkapten kunde hon gjort ett symbolval i Millie Bright, den brittiska landslagsspelaren. Men Hayes valde den svenska modellen. Hon satte bindeln på en vinnararm.

Kapten Eriksson har styrt sitt Chelsea till tunga titlar, som ligan och ligacupen och Community Shield under 2020.

Står kvar och slår frisparkar

Magdalena Eriksson är en spelare som ställer krav på sin omgivning. Insatsen ska vara perfekt från början till träningens slut och när de andra stretchar och packar ihop benskydden står "Magda" kvar och nöter fasta situationer.

Enskedetjejen kanske inte var den allra största bollbegåvningen, men hennes inställning och envishet har förenat teknik och intelligens.

När Kim Björkegren ersatte Martin Sjögren som tränare i Linköpings FC 2017 var Magdalena Eriksson lagets kapten. Hon behövde inte bära bindeln för skapa ledarauran kring sig.

"Hon var väldigt kravställande både på oss tränare och på lagkamraterna. Hon kunde stå och slå samma banala passning och ville efter 40 minuter fortfarande att varje tillslag skulle vara perfekt.”, säger han.

Under sommaren 2017 lämnade Magdalena Eriksson Sverige för England och Chelsea. Kim Björkegren såg en viktig flytt hos en spelare som etablerat sig i en konkurrensstark liga men som var guldmätt och behövde hungra på nytt.

Magalena Eriksson kom till Chelsea i en tid där laget och den brittiska fotbollen var i sin expansionsfas. Ligan har exploderat och "Magda" med den. Trappsteg för trappsteg, hand i hand med ökade krav, starkare inramning och professionalitet har hon blivit en av världens bästa mittbackar.

Magdalena Eriksson är en förträfflig lagkapten i Chelsea.

Hon kommer att bli det för svenska landslaget.

Jag hoppas att Peter Gerhardsson gör Magdalena Eriksson till kapten när Caroline Seger drar av sig bindeln efter OS 2021 eller EM 2022.

Sportsligt ger det sig självt, men under åren som gått och med ett självförtroende som grundat sig i kropp och själ har Magdalena Eriksson blivit en förebild.

Lyft viktiga frågor

Hon hanterar de svåra frågorna om jämställdhet lika självklart som hon nickar undan ett inlägg. Tillsammans med partnern Pernille Harder har hon på ett naturligt sätt lyft problematiken kring hbtq-frågor från klubbarnas sida.

Fotboll är fotboll, men den är också så mycket mer så.

Den är del av vår vardag, vår kultur och vårt samhälle.

När Magdalena Eriksson, som gjorde sin A-landslagsdebut 2014, ikväll tar emot det finaste priset man kan få som svensk damspelare gör hon det i landslagsbubblan i Göteborg.

Fotbollen är sig inte lik pandemiåret 2020, men oavsett vart den här virusstormen för oss är det en sak som är säker. När vi landar står Magdalena Lilly Eriksson i rätt position, redo att leda svenska landslaget mot nya mål.

Av: Petra Thorén

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN