Tränaren om sorgen: ”Han är oersättlig, var helt fantastisk”

Foto: JOAKIM EDVINSSON
Issa Iskander hyllades under Husqvarna FF:s senaste hemmamatch, mot Oskarshamn.

avErik Karlsson

FOTBOLL

I går kväll gick Husqvarna FF:s sportchef Issa Iskander bort efter en tids sjukdom.

Klubbens tränare, före detta allsvenska profilen, Mohammed Ali Khan var med när nära vännen somnade in.

– Det sista han sa till mig var ”kör hårt nu resten av säsongen och lycka till med din tränarkarriär.” Det var hans adjö, han tänkte alltid på andra, säger Ali Khan.

Foto: BILDBYRÅN
Mohammed Ali Khan.

Division 1-klubben Husqvarna FF har sorg. Klubbens sportchef och stora eldsjäl Issa Iskander gick bort under måndagskvällen efter sex månaders aggressiv cancersjukdom, 40 år gammal.

Iskander porträtterades i ett längre reportage i senaste numret av magasinet Offside där han berättade om kärleken till föreningen, sitt liv och sjukdomen som förändrat allt.

– Jag vill inte beklaga mig. Jag säger det igen alltså: Jag vill inte beklaga mig! Jag har fått min dödsdom och jag förstår den. Däremot tänker jag inte acceptera den, sa han då.

”Vi blev bröder”

Mohammed Ali Khan, före detta allsvensk spelare i Häcken och Halmstad, kom till Husqvarna som tränare inför årets säsong och fann genast en nära vän i Issa Iskander.

– Jag skulle säga att vi blivit bröder på kort tid. Jag har träffat många människor i föreningslivet, men jag har aldrig kommit någon så nära som Issa. Han har varit helt fantastisk, berättar Ali Khan för Sportbladet.

Tränaren var en av uppskattningsvis 200 personer som var hemma i Issa Iskanders hus utanför Jönköping när han somnade in under måndagskvällen.

– Jag var med honom igår från klockan tre på dagen till det att han gick bort vid 22-tiden. Det var en tung dag när man insåg att det här var sista kvällen, säger han och fortsätter:

– Kvällen innan var han hur pigg som helst och skojade med alla. Jag förstår inte var han fick den energin ifrån, men sedan i går blev han dålig. Jag kommer aldrig glömma de sista orden han sa till mig, han sa ”kör hårt nu resten av säsongen och lycka till med din tränarkarriär”. När han sa det förstod jag att det var hans adjö. Han var alltid sådan, omtänksam. Han var inte rädd för döden utan bara vad som ska hända med alla andra; hans fru Maria och med föreningen.

”Är oersättlig”

Klubben har samlat till en minnestund i dag och ska ha en liknande i morgon. Spelartruppen fick också en sista hälsning från Issa via Mohammed Ali Khan under dagen.

– Det kom inte ett ord i det där omklädningsrummet i dag, men sedan fick jag gå in och prata med dem. Issa ville att de skulle kriga vidare och inte vara för ledsna. Hellre gå runt i glada färger än att vara klädda i svart och vara ledsna. Men det var känslosamt, Issa betydde så mycket för killarna också.

Att Issa Iskander var en person med ett stort socialt engagemang och nätverk som brann för sin föreningen råder inget tvivel om. Mohammed Ali Khan tror att det kommer upp emot par tusen på begravningen nu på torsdag. Själv ska Ali Khan försöka fylla tomrummet i en förening som mist sitt nav.

– Jag ska försöka uppfylla hans önskan att ta mig an de uppgifter jag orkar med och försöka kombinera det med tränarrollen. Men Issa är oersättlig, det han gjort för den lokala fotbollen tror jag ingen annan kan göra, jag kan inte ens förklara hur mycket han brann för den här föreningen, säger Mohammed Ali Khan.

ARTIKELN HANDLAR OM