Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Sverige tog osannolik seger mot Frankrike

Av: 

Emelie Fredriksson

Erik Karlsson

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Sverige såg ut att kriga sig till en poäng mot stjärnfyllda Frankrike.

Men med fem sekunder kvar av matchen skickade Ola Toivonen in ett helt osannolikt segermål från halva planen – efter ett oväntat val av Sebastian Larsson.

– Jag tänkte först ”Seb, vad gör han alltså?”, säger matchjälten.

Om det var en händelsefattig start på VM-kvalmatchen skulle slutet på matchen bli allt annat än det.

I slutminuterna kämpade trötta blågula spelare för en skrällpoäng, men med sekunder kvar av matchen stod den franska målvakten Hugo Lloris för ett jättemisstag när han stressades av Sebastian Larsson långt uppe i banan.

Ola Toivonen snappade upp bollen från Lloris och den svenske anfallaren skickade osannolikt in segermålet på ett tillslag från egen planhalva.

”Tänkte vad gör ”Seb””

– Wow, alltså, det var häftigt! Jag tänkte först ”Seb, vad gör han alltså?” Vi har 1–1 hemma mot Frankrike, stanna kompakt, stanna med laget. Det är många trötta spelare på plan... Men han stressade bra och jag försökte bara skjuta mot kortsidan och förhoppningsvis träffa mål. Allt slit som vi har gjort i 90 minuter belönar sig i sista minuter. Wow, säger Toivonen.

Sebastian Larsson förklarar ”vansinneslöpningen” så här:

– Min tanke var faktiskt att jag inte ville att deras försvarare skulle få slå den på en touch. Jag hamnade längst fram där och hade mycket energi så jag tänkte jag går hårt, sen när deras back spelade hem var det lika bra att fullfölja och sen blev det som det blev, säger Larsson och fortsätter:

– Min första tanke när den går mot Ola är att ”nu blir jag snart fri här” men sen inser jag att han går på mål och jag ser tidigt att den är på väg in så det vara bara att njuta.

Vägen mot VM öppet

Oliver Girouds drömmål till 1–1 och Jimmy Durmaz viktiga kvittering strax innan paus hamnade helt i skymundan av det osannolika slutet och svenska praktskrällen betyder att Sverige passerar Frankrike och nu toppar VM-kvalgruppen på 13 poäng före Frankrike (på samma poäng) och Nederländerna på tio poäng.

– Det är roligt. Det är en bit kvar, men nu lever det här verkligen och det var lite den ingången jag har haft, säger Janne Andersson.

Sverige har fyra matcher kvar att spela i VM-kvalet. Bulgarien och Vitryssland väntar borta och Luxemburg hemma innan Nederländerna väntar i den sista matchen.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Resultatservice
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

LÄS VIDARE

Dokument: Så tog Janne Sverige till VM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Janne Andersson

VM-kval i fotboll

Sebastian Larsson