Mourinho: ”Tänker inte på Zlatan”

Svarade på frågor om kritiken och ”Ibras” framtid

TT
FOTBOLL

MANCHESTER. Är kvalificering till Champions League avgörande för att Zlatan Ibrahimovic ska stanna i Manchester United ytterligare en säsong?

Managern José Mourinho skakar på huvudet.

– Jag vet inte, jag vet verkligen inte, säger han när Sportbladet frågar.

I morgon spelar Manchester United returmötet med belgiska Anderlecht i Europa League. United har en fördel med mål på bortaplan, men det kunde ha varit ännu bättre sett med röd-vita ögon. Manchester United ledde matchen i Bryssel förra torsdagen med 1-0, hade chanser att stänga den men misslyckades och Anderlecht kunde kontra in kvitteringsmålet.

Inför returmötet råder det dock arbetsro i Manchester United. Segern över serieledande Chelsea i söndags (2-0) har skapat självförtroende.

– Det var ett riktigt bra genomförande och det är klart att spela mot ett sådant motstånd är en utmaning för alla. Jag tror också att det är en utmaning för alla att spela mot Manchester United. Vi nådde den koncentrationen och den höjden mot Chelsea från första minuten. Vi har haft liknande perioder i matcher tidigare, men ofta senare i matcherna, säger José Mourinho.

”Ibra” redo för spel igen

I söndags fanns inte Zlatan Ibrahimovic med från start på planen, han uppgavs vara sliten och kom in sent i andra halvlek när allt var avgjort.

Zlatan Ibrahimovic är nu redo för spel, enligt managern José Mourinho och svensken tränade med laget under onsdag eftermiddag.

Målet för United för United är att kvalificera sig till Champions League, antingen genom att komma topp fyra i Premier League eller genom att vinna Europa League.

Inför första mötet med Anderlecht gick Daily Mirror ut med uppgifterna om att en seger i Europa League är nödvändigt för om Zlatan Ibrahimovic ska stanna i klubben ytterligare en säsong.

”Vinn Europa League för att kvala in till Champions League nästa säsong – annars lämnar jag”, uppgav tidningen att Zlatan ska ha sagt.

Tidningen skrev också "Zlatans vänner vet att deras kompis inte är van vid att spela i lag som kämpar om att bli fyra. Han är en vinnare som förväntar sig att vara med i titelstriden”, skriver tidningen.

När Sportbladet under onsdagen frågade Manchester Uniteds manager José Mourinho om han ansåg att det var detaljen som avgör den svenska anfallarens framtid skakade han på huvudet.

– Jag vet inte, säger han.

En brittiska reporter undrade om inte en final i Stockholm, i Zlatan Ibrahimovics hemland, kunde bli det perfekta avskedet.

– Jag tänker inte på honom, jag tänker på Manchester United. Det vore den perfekta finalen för oss, den perfekta avslutningen på säsongen för oss. En svår säsong, med många matcher, vi har försökt bygga upp laget mentalt. Det vore den perfekta finalen för Manchester United, säger José Mourinho innan han lägger till:

– Det vore fantastiskt för Zlatan att spela finalen i Stockholm också, det vore vackert.

”Dödade inte matchen”

Efter matchen i Bryssel förra veckan riktade José Mourinho skarp kritik mot sina offensiva spelare, Zlatan Ibrahimovic inkluderad.

När kritiken kom på tal under presskonferensen backade managern.

– Jag var inte besviken på Zlatan, jag var besviken på laget, påpekar han.

På anfallarna?

– Ja, laget hade matchen i sina händer men laget dödade inte matchen. Vi hade kunnat tala om en vänskapsmatch i morgon om vi hade vunnit med 3-0, det hade varit en match för de unga spelarna att spela, men nu är det en viktig match. Jag var inte besviken på Zlatan, jag var besviken på den totala attityden.

Han utgår dock från att inställningen är på plats från start i morgon, när andra kvartsfinalen avgörs.

– I en klubb som Manchester är motivationen inte så hög när du startar Europa League, i september.

Men när du kommer till den här nivån måste motivationen vara hög.

Efter träningen avgörs om Wayne Rooney är redo för spel igen efter sin ankelskada.

– Med sin erfarenhet är det en spelare som kan vara nyttig för oss i morgon. Om vi behöver spela för att ha kontroll och spela för ett resultat, säger José Mourinho.

ARTIKELN HANDLAR OM