Kif Örebros nya satsning: "Häftigt"

Kaptenen Söberg om nya Kif Örebro och lagets militärweekend: "Mådde illa"

1 av 6 | Foto: Sam Schough.
Carola Söberg under helgens träning med Försvarsmakten.
FOTBOLL

En nysatsning som skapat en ”helt annan känsla i omklädningsrum och ute på plan”.

Kif Örebro har lämnat turbulensen och besvikelsen från i fjol bakom sig och satsar nu hårt för att bli ett guldlag.

– Det var inte helt harmoniskt förra året. Vi har en revansch att utkräva, säger målvakten Carola Söberg, 34.

Kif Örebro spikade spelartruppen redan den 5 januari och hann dessförinnan presentera ett helt gäng med nyförvärv.

Synade man de pressmeddelanden som skickades ut när nya spelare blev klara – eller gamla spelare förlängde – fanns ett tydligt mönster.

Nästan alla sa i något uttalande att det ska bli kul att vara med på den satsning som klubben gör inför 2017.

”Längesedan jag längtade så”

Lagkaptenen Carola Söberg var en av dem när hon förlängde sitt kontrakt över kommande säsong och för Sportbladet försöker hon reda ut vad den här ’nya resan’ innebär.

– Det var längesedan jag längtade efter en säsong så mycket som jag gör inför den här. Det känns som att det inte bara är vi spelare som vi vill bli bättre, utan även klubben. Vi har fått ett nytt omklädningsrum och alla de här små detaljerna som är så jäkla viktiga sitter, fast det bara är januari. Det är en helt annan känsla när man kommer in i omklädningsrummet och ute på plan.

– Och med tanke på den truppen som vi satt känns det som en nysatsning. Det är inte vem som helst som kommit in, de är noggrant utvalda. De har bra karaktärer och passar in i den satsningen och den identiteten som vi vill ha.

Vilken identitet vill ni ha?

– Jag kan bara svara för mig. Men vi kommer att vara ett hårt jobbande lag som spelar rolig fotboll. Ett hungrigt lag som också har mycket att lära. På sikt, de närmsta ett, två eller tre åren, ska vi vara uppe i toppen och slåss om guldet.

Att truppen är satt tidigt beskriver Söberg som än jättefördel jämfört med i fjol då det var mer i ’sista minuten’. Laget har gott om tid att spela sig samman och i helgen nöttes försvaret extra. Men då handlade det om något helt annat än fotboll. Laget hade nämligen en skräddarsydd militärweekend med Försvarsmakten.

Kif Örebro-spelarna är precis deras målgrupp: vältränare elitidrottare vana att jobba i grupp, och tjejer. Samtidigt fick spelarna en chans att komma i hop extra som grupp.

De fick bland annat skjuta, åka bandvagn och drillades i självförsvar.

”Några mådde illa”

– Det är inte varje dag man är ute och åker bandvagn, det var några som mådde illa efter att ha varit i släpet! Det var något att snacka om efteråt..., säger Söberg och fortsätter:

– Det var jätteintressant och en värld som är lite längre ifrån den man är van vid. Det är säkert några i laget som funderar på det efter karriären. Men det är nog inget för mig!

Carola Söberg är en verklig veteran i det till stora delar väldigt unga laget. Hon njuter av att se gruppen komma samman och många har överraskat på målvakten.

– Det har varit rätt häftigt att se 16–17–18-åringarna diskutera försvarsspel på plan, hur de ska lösa olika situationer. Det tycker jag visar mycket om karaktärerna, de är här för att fajtas om en plats.

”Blåste ganska mycket under säsongen”

Kif Örebro hade höga ambitioner i damallsvenskan i fjol, men blev en besvikelse och åtta.

Kaptenen Söberg menar att det var många som inte kom upp i den nivå som de borde.

– Men det fanns en del omständigheter, det blåste ganska mycket under säsongen. Vi hade ett tränarbyte, fick en ny klubbchef och det hände mycket runtomkring. Finns inte tryggheten runtomkring är det svårt att prestera på plan och det var inte helt harmoniskt förra året.

– Så visst har vi en revansch att utkräva i år. Samtidigt är det svårt att ta revansch på något som majoriteten inte varit med på, vi är ju så många nya, säger 34-åringen.

Du säger att ni ska ta guld om 1–3 år. Ser du dig själv vara med på hela resan?

– Det sliter på kroppen att ligga på elitnivå i så här många år och just nu tar jag väl ett år i taget. Att avsluta med ett guld hade inte varit fel, sedan om det blir på planen eller om man tar guldet i allsvenskan på annat sätt, det får vi se.

Kif Örebro spelar sin första träningsmatch den 4 februari då laget möter Eskilstuna United borta.

ARTIKELN HANDLAR OM