Barcelona tvingas flytta – till friidrottsarena

Barcelona tvingas bort från Camp Nou.

En renovering av jättearenan – för tio miljarder kronor – påbörjas redan i juni.

Säsongen 2023/24 måste klubben spela hemmamatcherna på en friidrottsarena.

Camp Nou har länge varit i behov av renovering och nu har kommunfullmäktige i Barcelona godkänt en omfattande modernisering av jättearenan.

Renoveringen startar redan i juni och planeras att vara klar under säsongen 2025/26.

Kostnaden kalkyleras att landa på runt tio miljarder kronor och innebär att den framtida, nya publikkapaciteten ökas till 110 000 åskådare.

Reducerad kapacitet

Barcelona har redan stora skulder, men renoveringen av Camp Nou, som finansieras i form av nya lån, kommer garantera klubben 200 miljoner euro i årliga intäkter, menar presidenten Joan Laporta.

Barcelona kommer att kunna spela på Camp Nou även nästa säsong, dock med reducerad publikkapacitet. Men till säsongen 2023/2024 måste laget flytta på sig, för att sedan återvända säsongen därpå,med 50 procent lägre publikkapacitet.

Inte spelats fotboll på 14 år

Den nya hemmaarenan är Olympiastadion i Montjuic-området, med plats för 60 000 åskådare, och användes som friidrottsarena under OS 1992.

Sedan har inte särskilt många stora idrottsevenemang genomförts på arenan. Senast ett junior-VM i friidrott 2012.

Och senast en fotbollsmatch spelades på arenan var för 14 år sedan då Andorra föll mot England med 0–2 i kvalet till VM 2010.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.