Allsvenskan i fotboll

AVSLÖJAR: Prislappen och klubbarna som jagar Varbergssuccén

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Vinterns första allsvenska huggsexa?

Varbergs genombrottsman, Tashreeq Matthews, 21, jagas av flera storklubbar. Hetast just nu: IFK Göteborg och Häcken.

Hindret: en mycket hög prislapp på över tio miljoner kronor på grund av att Borussia Dortmund har ekonomiskt intresse i yttern.

Varbergstränaren Joakim Persson och sportchefen Martin Pringle fick upp ögonen för den tekniske och mycket snabbe yttern Tashreeq Matthews när han var på lån från Borussia Dortmund hos Helsingborgs IF hösten 2019.

Inför fjolårssäsongen lämnade yttermittfältaren/anfallaren den tyska storklubben, enligt vad Sportbladet erfar gratis, och flyttade till Varberg. I gengäld ska Borussia Dortmund ha rätt till 500 000 euro, alltså drygt fem miljoner kronor när Matthews säljs.

Första säsongen i allsvenskan 2020 med Varbergs Bois resulterade i ett mål och fyra assist.

Stort genombrott i år

I år har stortalangen blommat ut rejält. 21-årige Tashreeq Matthews har svarat för fem mål och fem assist och drar till sig intresse från flera allsvenska storklubbar.

Med bara ett år kvar på kontraktet borde det vara fyndläge på vänsteryttern, men på grund av Borussia Dortmunds intresse och potentialen hos Matthews har Varbergs Bois satt en hög prislapp på spelaren, på över 10 miljoner kronor.

Enligt Sportbladets uppgifter har IFK Göteborg och Häcken visat störst intresse för sydafrikanen just nu, men även AIK och Djurgården har spelaren på sin radar. För Blåvitt skulle tala att 21-åringen presterat bäst på naturgräs.

Varbergs Bois sportchef Martin Pringle säger till Sportbladet:

– Jag tänker inte kommentera några klubbar. Det är ett antal klubbar som har hört av sig direkt till oss. Det har funnits intresse för Tashreeq sedan en tid tillbaka, redan i somras, från utlandet. Men då var det inte aktuellt med en flytt.

Pringle tvivlar på att yttern har Varberg Energi Arena som hemmaplan nästa år.

Stor risk han lämnar

– Vi vill gärna behålla Tashreeq och förlänga kontraktet, men risken är stor att han inte spelar för Varbergs Bois nästa säsong. Vi kommer inte släppa honom för några småpengar, han har presterat på hög nivå i allsvenskan, säger Pringle.

Enligt Sportbladets uppgifter nobbade Varberg ett bud från danska Sönderjyske på 7,5 miljoner kronor i somras.

Borussia Dortmund ser uppsidan i att Tashreeq Matthews ges möjlighet att utvecklas i en större allsvensk, eller utländsk klubb, där också skyltfönstret är ett annat och kan enligt källorna vara redo att sänka sitt ekonomiska krav mot att man är garanterat en andel vid en ny försäljning i ett senare skede.

Matthews sa till Hallands Nyheter när det började ryktas om större intresse för honom i slutet av sommaren:

– Självklart strävar man alltid att spela högre upp och i större klubbar. Men just nu gör jag allt för Varberg.

Sportbladet har varit i kontakt med IFK Göteborg och Häcken. Ingen av klubbarna vill ge några kommentarer kring deras intresse för Tashreeq Matthews.

Publisert:

LÄS VIDARE

Genomgång: Så mycket är ditt lag i allsvenskan värt

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Varbergs BoIS

AIK Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

IFK Göteborg

BK Häcken

Borussia Dortmund