”Tänker på det värsta när maskerade människor springer in”

Efter finalförlusten stormade Hammarbysupportrar planen.

Malmöspelarna fick fly in i spelartunneln.

– När det är maskerade människor som springer in tänker man på det värsta, säger Erdal Rakip.

Följ ämnen i artikeln

Malmö FF vann cupfinalen på straffar på Tele2 Arena. Efter slutsignalen blev det stökigt på planen. Bortasupportrar tog sig ner till kortsidan samtidigt som Hammarbysupportrar stormade planen och sprang bort mot bortaklacken.

Flera bengaler kastades och polis och vakter fick gå emellan för att undvika en konfrontation.

– Det är så mycket eufori. Jag sprang till ”Ismo” (Ismael Diawara) och grattade honom. Sedan sprang jag en sprint till vår klack. Det är obeskrivligt. Det är något jag kommer komma ihåg hela mitt liv, säger Dennis Hadzikadunic som sedan snabbt fick lämna planen.

– Jag märkte det direkt och blev rädd. De skrek till oss att gå in så vi fick göra det. Man vet aldrig vad som kan hända. Jag såg bengaler och sådant och vi är elva pers mot 100, det går inte.

”En bitter eftersmak”

Även Erdal Rakip hann bli skärrad.

– Jag var så glad så jag bara sprang. Sedan vände jag mig om och såg Hammarbyfans och sprang in i tunneln direkt, säger Rakip och fortsätter:

– Det är klart (man blir rädd). När det är maskerade människor som springer in tänker man på det värsta så det är klart man tar det säkra före det osäkra.

En som dock stannade kvar var Ola Toivonen som hjälpte till att mota tillbaka MFF-supportrarna.

– Jag uppfattade att de kom på bortre långsidan och sedan svarade våra fans liksom. Jag fattar inte att alla andra sprang in, men det gjorde inte jag. Jag försökte bara få tillbaka våra fans, men sen blev vi utkörda också.
Vad säger du om att det blev så?
– Nej, det blir en bitter eftersmak. Jag är ju stolt över det vi har i svensk fotboll och då blir det synd att det blir så här.

Flera skadade

Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman säger att flera polisanmälningar är att vänta efter cupfinalen.

– I stort sett är vi nöjda arrangemangsmässigt. Det fanns en laddning som vi varit medvetna om och vi har jobbat oerhört hårt för att förklara regelverket. Sedan kommer matchslutet och det våldskapitalet och den beslutsamhet som den gruppen Hammarbysupportrar har. De forcerar både personal och avspärrningar och kommer rätt långt. Men jag är väldigt nöjd med det jobb som görs av polis och ordningsmakt som faktiskt får det att vända rätt snabbt för det hade kunnat slutat oerhört illa om de fått fortsätta hela vägen, säger han.

– Vi har inga svårt skadade. Det är mindre skador på våra vakter som hade kunnat vara mycket värre. Men vi fördömer det beteendena som finns där man tar till så pass grovt våld och kastar brinnande bengaler mot andra och även stolar och annat som man gjorde på innerplan. Det finns inget försvar, det är katastrofalt. Men jag vill inte fördöma ett supporterkollektiv. Det är en grupp, övriga står faktiskt kvar.

Hur många skadade handlar det om?
– Det är fyra-fem stycken som är träffade av stolar eller slag. Vi har inga skadade på Malmös klack vad vi vet.

– Det håller de på med polisanmälningar nu. Det är mycket brott mot ordningslagen vad gäller pyrotekik, inkastade föremål i samband med hörnorna. Man diskuterar om det är ett våldsamt upplopp eller inte, men det ligger på polisen att välja hur man rubricerar det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.