Blågult nollade Nya Zeeland – till kvart som gruppsegrare

RIFU. A-lag eller reserver spelar tydligen ingen roll.

Sverige säkrade gruppspelssegern med stora delar av ordinarie startelvan på bänken.

– Det är nu turneringen börjar på riktigt, säger Caroline Seger.

Sverige säkrade inte bara gruppsegern under tisdagskvällen mot Nya Zeeland. Det var b-laget som lade upp för 2–0-segern redan under den första halvleken. 

– Precis så här det ska vara. Detta är en turnering med väldigt mycket matcher på kort tid och alla behövs. Det är bra att de som inte inte har spelat så mycket får vara delaktiga, säger Caroline Seger.

Kaptenen är inte fullt lika svettig som tidigare matcher när hon möter presskåren. Förbundskapten Peter Gerhardsson bytte ut två tredjedelar av den ordinarie startelvan, inklusive Seger, vilket innebar att majoriteten av veteranerna bevittnade målen från bänken.

– Det säger mycket om detta laget. Alla har tydliga roller, vet vad de ska göra. Magda sa inför matchen att vi alla har varandras ryggar, “no matter what”, säger Seger och syftar på Magdalena Eriksson, en av tre spelare som behöll sin plats.

”Blev lite chockad”

Först att skrivas in i målprotokollet blev Anna Anvegård. En skadekantad vår ledde till att 24-åringen togs ut som reserv.

Nu står en belåten OS-debutant framför oss i mixade zonen på Miyagi Stadium. 

– Man är alltid lite nervös inför matcher, men jag var inte mer nervös än vanligt. Jag hade en bra känsla, säger Anvegård och tar en klunk vatten. 

– Jag har haft en tuff vårsäsong så när truppen kom ut och jag blev uttagen… Det var jätteroligt att de ändå trodde på mig. 

17 minuter räckte för att visa förbundskaptenen att han gjorde rätt som satsade på smålänningen.

– Superkul, det är ändå OS. Att få hjälpa laget att göra mål så tidigt gav oss arbetsro, säger Anvegård, tystnar ett kort ögonblick och tillägger med ett skratt:

– Jag brukar inte göra så många nickmål. Blev lite chockad faktiskt.

”Kredd till Peter”

Madelen Janogy är en annan offensiv spelare som dels gavs chansen från start samt nickade in bollen i nätmaskorna med pannan. Mycket tack vare 18-årige Hanna Bennison vars inlägg från höger var superbt. 

– Det är ett högklassigt inlägg från Hanna. Alla är så skickliga i det här laget, oavsett vad vi ställer upp med vet vi att vi kommer leverera, säger Janogy. 

Förutom Anvegård, Janogy och Bennison gjorde även den mer rutinerade Olivia Schough djupa avtryck i matchen. 30-åringen noterades för assisten fram till 1–0-målet och var överlag giftig när hon vek in från vänsterkanten.

– Kredd till Peter som ger oss förtroende. Det var en otroligt viktig match i dag, men han litar fullständigt på oss (som inte startat tidigare), att vi ska göra det minst lika bra, säger Schough.

– Det betyder mycket för alla i truppen, det är också det som gör att vi vinner i dag.

Kanske är det farligt att vara för nöjd efter segrarna mot USA, Australien och Nya Zeeland. Kapten Seger har varit med länge och vet att det inte går att slappna av.

– Vi har presterat på en väldigt hög nivå, alla tre matcher har varit väldigt bra. Klart att lag måste se upp, medger Caroline Seger men tillägger sedan krasst:

– Samtidigt måste man vara lite ödmjuk. Gruppspelet i all ära, nu är det vinna eller försvinna för oss. Det är nu turneringen börjar på riktigt.

Sverige möter Japan i kvartsfinalen på fredag. Läs allt inför matchen här

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.