Finland reagerar efter Lundhs ölavslöjande

Foto: Bildbyrån / TT
FOTBOLL

TV4:s Olof Lundh avslöjade att Finlands ledare sitter och dricker öl i sina landslagskläder.

Genast höjdes kritiska röster i grannlandet – och det finska landslaget slog ifrån sig.

– De har nog en annan syn på alkohol i Finland, säger Olof Lundh.

Det är inte bara USA och Ryssland som gnabbas. Det har seglat upp en diplomatisk kris även i Abu Dhabi mellan Sverige – och Finland. Båda länderna har skickat sina landslag till Förenade Arabemiraten för januariturné. Det finländska laget, och dess ledare, bor på samma hotell som det samlade svenska pressuppbådet.

”Det sänder konstiga signaler”

Tidigt noterade TV4:s Olof Lundh att de finländska ledarna gärna unnade sig ett par öl.

– Klart att man kan dricka öl. Men här satt de i landslagsdräkterna vid poolen mitt på dagen och drack alkohol. För mig sänder det konstiga signaler. De har nog en annan syn på alkohol i Finland, berättar Lundh.

TV4-profilen tog upp det i en av Fotbollskanalens livesändningar och kritiserade beteendet. Då tog det hus i helvete. Den finska pressen uppmärksammade Lundhs avslöjande och drog på rejäla rubriker om saken.

Finland försvarar sig

Finlands presschef, Lennart Wangel, ställdes mot väggen i bland annat Yle. Där avfärdade han de svenska journalisternas utspel med en fnysning.

– Jag ser inget problem med att man går till puben och tar en öl eller två på kvällen. Det är inget skumt med det. Man ska inte behöva gå och byta kläder bara för det, säger Wangel.

Spelaren Tim Sparv, med bakgrund i allsvenskan, var inte helt nöjd med rapporteringen.

”Breaking news!!! Finländska män dricker öl. Är det kallt i Sibirien?”, skrev han på sitt twitterkonto.

Överraskades du av den finska reaktionen?

– Det är väl så att båda sidor gillar att hetsa lite mellan länderna. Och då blir det lätt en ”alkoholskandal”. De finländska journalisterna, som inte är på plats, sitter väl på hemmaplan och försöker piska upp något. De största tidningarna toppade sina sajter med den här grejen, säger Lundh.

Lundh: ”Jag är ingen moralist”

Han betonar att ingen finländsk spelare, förbundskapten eller assisterande förbundskapten siktats med en sejdel i näven.

TV4 delar hotell med Finland. Är det tryckt stämning nu?

– Assisterande tränaren Jonatan Johansson, som varit i Malmö FF, bara garvade . Jag har inte känt av något än, men det klart: ställer man sig i hissen med ett gäng finnar så kan ju vad som helst hända.

Frågan måste ställas: Är du en moralist, Lundh?

– Det är fel att kalla mig moralist. De får gärna dricka hundra öl i civila kläder. Men den här kombinationen av att fotbollen är en folkrörelse och att man representerar sitt land, det passar inte med att dricka öl i landslagets kläder. Det ger fel signaler. Jag är uppvuxen under en tid då idrotten uppmanade till att ”spola kröken”, och det präglar nog mig.