”Avstängd internt efter ett stort gräl”

Schweizisk tidning: Sanningen bakom Källströms uppbrott

Foto: TT
FOTBOLL

Kim Källström bryter kontraktet med Grasshoppers “av privata skäl”.

Det kommunicerade den schweiziska klubben på tisdagen.

Nu skriver schweiziska Blick om besvikelsen, bråken och avstängningen som de menar är de egentliga skälen till skilsmässan.

”För bara några dagar sedan sa spelaren till klubben att han vill återvända till Sverige. Privata omständigheter och en längre tid med motivationsproblem ledde till 34-åringens beslut”, skrev Grasshoppers på sin hemsida när de på tisdagen annonserade beslutet att bryta kontraktet med Kim Källström.

”De lovade mig”

Det beskrevs då som “en ömsesidig överenskommelse” men ska vi tro schweiziska Blick har parterna varit långt ifrån överens fram till beslutet. Det är också just det som påstås vara anledningen till Källströms krav att få lämna den schweiziska klubben.

Blick beskriver hur Källström lockades till Grasshoppers från ryska Spartak Moskva sommaren 2015 med löften om en rejäl titelsatsning. Den sportsliga ledningen hade lovat att bygga laget kring svensken och med hjälp av hans rutin på allvar utmana dominanten Basel i toppen.

– De lovade mig att vi skulle attackera Basel och slåss om titeln men nu kämpar vi för att hänga kvar, ska Kim Källström nyligen ha sagt vid ett privat sammanhang, skriver den schweiziska tidningen.

Det började dock bra med en andraplats när ligan tog halvtidspaus den första säsongen. Men i januari 2016 sålde klubben sedan yttern Yoric Ravet till direkta konkurrenten Young Boys, ersättaren Georgi Milanov blev en besvikelse och Grasshoppers föll till fjärde plats i tabellen.

Under sommaren fortsatte flykten när Moanes Dabour (Red Bull Salzburg), Shani Tarashaj (Frankfurt) och Moritz Bauer (Rubin Kazan) alla skeppades iväg. Kvar stod Källström mitt i en trupp full av oprövade ungdomar och insåg då direkt, som Blick beskriver det, att ”katastrofen var på väg”.

I gräl med styrelsen

Grasshoppers ligger nu, efter att hälften av Källströms andra säsong i Schweiz är spelad, på femte plats i den tio lag stora tabellen och har närmare ner till nedflyttning än upp till ledande Basel. Då fick Kim Källström helt enkelt nog.

Enligt Blick ska lagkapten Källström och tränaren Pierluigi Tami dagligen ha riktat kritik mot och ställt krav på sportchefen Manuel Huber och styrelsens sportsligt ansvarige Georges Perego under klubbens träningsläger i Spanien nyligen. Källströms motivationsproblem ska också ha synts på planen där svensken gick ”från den exemplariske lagkaptenen till en ensam kämpe”.

Blick beskriver hur 34-åringen sedan själv försökte tvinga fram sitt eget avsked efter att Djurgården hört sig för kring hans framtid i slutet av 2016. Något som till sist ledde till en ohållbar situation.

Enligt Blick kallade sportchefen Manuel Huber i söndags till ett lagmöte där han förklarade för den övriga truppen att klubben stängt av lagkaptenen Kim Källström. Detta då klubben ”inte längre kunde tolerera kaptenens uppträdande”.

– Det stämmer inte, dementerade Huber och förklarade svenskens frånvaro i träningsmatchen mot FC Aarau den 29 januari med ”en privat angelägenhet”.

Bara dagar senare annonserade klubben att de nu förhandlar med Källström om att bryta 34-åringens avtal.

ARTIKELN HANDLAR OM