Storsuccé för Kevin Yakob – tyst från SvFF: ”Skaffar irakiskt pass”

Med två mål och fem assist på fyra matcher har Kevin Yakob, 21, gjort stor succé i Danmark.

Men snart kan möjligheten att ens ta ut honom till ett svensk landslag i framtiden vara förlorad.

– Jag håller på att ordna med irakiskt pass, säger han.

Allt fler spelare fostrade i svensk fotboll har rötter i flera länder och kan därför välja vilket landslag de ska representera.

Kevin Yakob gjorde tre landskamper för Sveriges U19- och U18-landslag när han tillhörde Häcken.

En korsbandsskada gav två förlorade säsonger men under 2021 och i år har den offensive mittfältaren/anfallaren fått upp farten igen.

21-åringen beskrivs som fynd

Det blev fyra mål och två assist för 21-åringen i IFK Göteborg under första halvan av säsongen i år.

Kontraktet med Blåvitt skulle ha gått ut i december, men IFK Göteborg accepterade ett bud från danska AGF Århus på drygt två miljoner kronor för spelaren med assyriskt och irakiskt familjeträd.

I första matchen för tabellfemman AGF, i danska cupen, svarade han för ett mål och tre assist i 8-0-segern mot Vatanspor.

PLUS: Otroliga förvandlingen: ”Jag tog inte ett löpsteg”


I sin första ligamatch från start, i lördags mot Erik Hamréns Ålborg, svarade Kevin Yakob för ett mål och två assist i 3-1-segern.

”Rena rånet” tyckte experttyckaren tidigare allsvenske profilen Stig Töfting om AGF:s värvning av Yakob från IFK Göteborg i TV3 Sport, enligt Tipsbladet.

– Det är en spelare till fyndpris, sa Töfting.

Är Kevin Yakob därmed återigen på Svenska Fotbollförbundets radar? Känner de till att han överväger att spela för Irak och därmed utesluts möjligheterna att i framtiden kunna spela för Sverige, om utvecklingskurvan fortsätter uppåt?

Det verkar inte så när Sportbladet ringer och frågar.

21-åringen och hans mamma är födda i Sverige. Men båda Kevin Yakobs föräldrar har rötterna i Irak.

Svårt val

– Iraks fotbollförbund har visat stort intresse. De vill att jag ska spela för dem. De har varit mycket i kontakt med mig och min familj, säger Yakob till Sportbladet. Nästa år är det asiatiska mästerskapen som de är kvalificerade för.

Vad är statusen nu i processen?

Jag håller på att skaffa irakiskt pass för att ha klarat av det steget till att börja med. Just nu är det Irak som gäller.

Är det ett svårt val?

– Det är inte enkelt. Mitt hem finns i båda länderna.

Har någon från Svenska Fotbollförbundet kontaktat dig om den här situationen?

– Nej, ingen har hört av sig.

– Jag är medveten om att konkurrensen är hårdare i Sverige. Det finns för och nackdelar med båda landslagen att ta hänsyn till, säger Kevin Yakob.

Stefan Pettersson, chef för herrarnas A-landslagsverksamhet hos Svenska Fotbollförbundet, säger till Sportbladet:

– Vi har självklart koll på Kevin Yakob. Han har gjort det bra i Sverige och nu i Danmark. Han har spelat i våra ungdomslandslag tidigare.

”Bra arbetssätt”

Har ni haft kontakt med honom?

– Nej. Vi har ett arbetssätt som vi tycker har fungerat bra hittills. Många spelare har möjlighet att spela för två länder. Det skulle krävas mycket tid om vi skulle ringa runt till alla dem.

– Står man i valet och kvalet som spelare och undrar hur våra förbundskaptener ser på dem så finns vi här. Då kan spelaren ringa och prata med mig till exempel, säger Stefan Pettersson.

Klicka hem dina rosa prylar i Sportbladet Shop här!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.