Hjälte – får inte ens träna som anfallare

avAndreas Käck

Foto: BILDBYRÅN

Målskytt två matcher i rad.

Ändå tvingas Denni Avdić spela mittfältare på träning.

– Jag känner att jag är en mer offensiv spelare än så, säger han.

Rikard Norlings 3-5-2-system har fungerat till punkt och pricka – defensivt. AIK släpper nämligen in minst mål i allsvenskan. Problemet är bara att man sällan gör några framåt.

Just nu finns tre renodlade anfallare i truppen; Henok Goitom, Eero Markkanen och Denni Avdic – dessutom blir den nye argentinaren Nicolas ”Chicho” Stefanelli spelklar om några veckor.

Avdic är till synes längst ner i rangordningen; han har fått sparsamt med speltid den här säsongen, men i den sista matchen innan uppehållet (mot AFC Eskilstuna) blev han målskytt och i söndagens toppmöte mot Östersund slog han till igen och räddade poäng åt AIK med sitt 2-2-mål (Henok Goitom gjorde det andra och Gabriel Somi gjorde båda Östersunds mål).

– Gör man mål är det alltid en bra insats. Mitt jobb går ju ut på att göra mål, säger Denni Avdic efteråt.

– För mig handlar det om att få speltid. Jag vet att jag kan spela fotboll, jag vet vilka kvalitéer jag har. Så det handlar om att få tid ute på planen för att visa det.

Tränar som mittfältare

Var ser du dig själv i rangordningen bland AIK:s anfallare?

– Just nu tränar jag egentligen mest som defensiv mittfältare. I alla fall de två senaste veckorna. Men Rikard (Norling, tränaren) vet att jag kan hoppa in där framme.

Är det frustrerande? Du är ändå värvad till AIK som anfallare?

– Alltså, jag känner att jag är en mer offensiv spelare än så. Men det är tränaren som bestämmer. Vill han ha mig i en mer defensiv roll så finns det inte så mycket att diskutera.

Hur mycket tålamod har du?

– Ärligt talat funderar jag inte så jäkla mycket. För mig handlar det om att gå till träningen varje dag och köra på. Och jag trivs skitbra i Stockholm och med grabbarna i laget.

”Hjälper inte att deppa”

Är det inte frustrerande för dig ändå att se att AIK värvar hit en ny anfallare och att det målas upp som att han ska komma in och lösa anfallskrisen?

– Jo men vad hjälper det om jag går runt och deppar för att någon annan spelare väljs före mig? Vem gynnar det? Inte mig, och inte någon annan heller. Det gäller att hålla humöret uppe, säger Denni Avdic.

ARTIKELN HANDLAR OM