Asllani: ”Min största förebild”

Foto: ANNA TÄRNHUVUD / AFTONBLADET
FOTBOLL

ARNHEM. Hon inspireras av Ronaldo i VM 1998 och vill göra samma resa som damerna 2003.

Kosovare Asllani vill ge tillbaka.

– Vad hade jag velat sett när jag var yngre? Det är inte bara för mig, säger mittfältaren.

Kosovare Asllani gjorde återigen en stark insats när Sverige besegrade Ryssland med 2–0. Mittfältaren visade upp fin teknik och var aktiv i offensiven.

27-åringen trivdes mot Ryssland.

– Det kändes väldigt kul. Man får mycket boll, får vara delaktiga. Jag trivdes bra igår, det var kul att spela och ha mycket boll. När man måste försvara sig i vissa matcher tar man det jobbet eftersom det är det laget behöver. Igår kunde man experimentera lite, spela på instinkt, sådana matcher älskar jag mer, säger Asllani.

”Tror man glömmer bort honom lite”

Under mästerskapet har man kunnat se på hennes Instagram att hon tar inspiration från VM 1998. Hon ser på VM-krönikan, med extra fokus på brassen Ronaldo.

Asllani: "Vi har en nivå till" 01:22

– Min största förebild var Ronaldo, jag ser på krönikan och har kommit halvvägs. Jag kollade på den inför första matchen bland annat. Sådana krönikör ger inspiration, säger Asllani.

Vad hade Ronaldo?

– Allt. Jag tror man glömmer bort honom lite nu efter några år. Han hade speeden, tekniken, spelförståelsen och glädjen i sitt spel. Det var alltid kul att kolla på.

”Jag såg upp till dem”

Det dröjde några år till innan Asllani började titta på damfotboll.

– Jag hade ingen klar förebild. Men jag kommer ihåg att första gången jag kollade på damfotboll var i VM i USA. Det var första gången, tror jag. Det var en stor inspiration eftersom de gick så långt och de gick så bra, jag såg upp till dem. Jag hoppas göra samma resa här.

Hon hoppas inspirera folk genom att göra en bra turnering och genom sociala medier.

– Oftast när jag lägger upp bilder är det inte alltid så att jag är sugen på en landslagsbild, haha. Men jag brukar alltid tänka ”vad hade jag velat sett när jag var yngre?” säger Asllani.

– Mina sociala medier är inte bara för mig, det är för de som följer mig och de yngre.

Foto: Anna Tärnhuvud
Foto: BILDBYRÅN