Fotbolls-EM för damer 2017

Pia Sundhage ger spelarna mer ansvar

Av: 

Emelie Fredriksson

Fredrik Jönsson

”Vi ledare pratar inte lika mycket nu, vi har spelare som tycker till”.
”Vi ledare pratar inte lika mycket nu, vi har spelare som tycker till”.

FOTBOLL

GÖTEBORG. Pia Sundhage går mot sitt sista mästerskap som svensk förbundskapten.

Då väljer hon att prata mindre på mötena än inför det första EM-slutspelet 2013.

– Nu har vi spelare som tycker till och skapar känslan ”det är vi som ska göra det”, säger hon.

Sverige går in i EM med ett rutinerat lag, och det märks inte minst på mötena inför mästerskapet, berättar förbundskaptenen Pia Sundhage.

Nu är det spelarna som tar plats och jobbar fram målbilder.

– Det som är spännande med våra möten är att vi ledare inte pratar lika mycket nu som 2013. Nu har vi spelare som tycker till och skapar känslan ”det är vi som ska göra det”. De får en hel del ansvar, säger hon och fortsätter:

– Det är olika mycket, olika bitar. Alla har givetvis ansvar att skapa en god stämning. Det känns som vi har fått till det ganska bra efter många år som har varit upp och ner. OS-silvret har gett oss självförtroende. Så jag hoppas att det kan göra att vi spelar riktigt bra och tar den stora vinsten.

”Fler behöver ta plats”

Lagkaptenen Caroline Seger bekräftar bilden av att spelarna tar mycket ansvar. Hon menar att det är naturligt med så många rutinerade spelare.

– Vi är många som varit med några år, det är inte fyra stycken längre utan mer mot tiohållet. Fler behöver kanske ta plats, prata och öppna upp sig och det kanske är lättare ibland utan en ledare. Sedan har vi hållit på med målsättningsarbete och det är ju ändå laget som ska jobba med och mot det så det hade vi lite själva igår. Och ibland är det bara jag och Lotta som har saker att säga och får samla gruppen.

”Bara att kuta”

Men att Sundhage väljer att kliva ett steg bakåt vid möten innebär inte att hon dragit sig tillbaka på andra områden. Spelarna pushas till max på träningar för att vara så förberedda som möjligt.

Målvakten Hedvig Lindahl berättar att hon märker på förbundskaptenen att det är hennes sista – hon vill krama ut max från truppen.

– Hon säger lite ”det är det sista vi gör”, ”nu tar vi det ett steg till - vi ska göra det lite extra”. Det är lite som när man gör sista matchen för säsongen. Det är bara att kuta, det finns inget att spara på. Så pratar hon ju, säger Lindahl.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbolls-EM för damer 2017

LÄS VIDARE

EM-guldlaget från -84 – det hände sedan

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM för damer 2017

Damlandslaget i fotboll

Pia Sundhage

Hedvig Lindahl

Caroline Seger