USA missar VM – första gången sedan 1990

avFredrik Jönsson, Simon Sjöstrand

Foto: ABRAHAM DIAZ / AFP

Sju raka världsmästerskap – men det blir inget åttonde.

USA missar VM i Ryssland efter en skrällförlust mot Trinidad & Tobago.

– Det här kommer att förfölja mig för alltid, säger Omar Gonzalez, 29, efter självmålet.

Vinst eller oavgjort – då hade biljetten till VM varit i hamn för USA. Men allt gick åt skogen för amerikanerna natten till onsdag.

Det amerikanska landslaget hamnade oväntat i underläge borta mot Trinidad & Tobago. Efter en dryg kvart styrde Omar Gonzalez bollen i eget mål och innan första halvlek var över hade Alvin Jones gjort 2–0 till Trinidad & Tobago.

– Ett av de mest oturliga målen någonsin. Jag tror att det här kommer att förfölja mig för alltid, säger Gonzalez enligt mlssoccer.com.

”Hemskt”

– Jag vet inte hur jag ska sätta ord på vad jag känner. Det som skulle bli ett firande är nu... jag vet inte ens vad jag ska säga. Det är hemskt, fortsätter han.

Christian Pulisic gav USA hopp med en tidig reducering i början av andra halvlek. Sedan jagade det amerikanska landslaget en kvittering, men det slutade med en tung uddamålsförlust.

– Jag vill bara säga förlåt till supportrarna, alla amerikanska supportrar som hejade på oss, som ville åka till Ryssland och som trodde på oss. Vi svek en hel nation i dag, säger Omar Gonzalez.

”Fick betala högsta priset”

ESPN-journalisten Jeff Carlisle, expert på det amerikanska landslaget och MLS, var inte nådig i sin dom.

”Det här är ett debacle av omätbart slag. Uppgiften var solklar – undvik förlust och ni är med, men, precis som tidigare under den här VM-kvalresan, såg USA till att göra livet så svårt som möjligt och har nu fått betala det högsta priset”, skriver han.

Panama och Honduras, som också hamnade i underläge i sina respektive kvalmatcher, lyckades ta tre poäng och gå förbi USA.

Dramatiskt för Panama och Honduras

Panama säkrade en plats i VM efter att Roman Torres tryckt in 2–1 i den 88:e minuten hemma mot Costa Rica.

Honduras vände 1–2 till 3–2 hemma mot Mexiko. Därmed är Honduras klart för playoff mot Australien.

USA har spelat alla världsmästerskap i fotboll sedan 1990. Det har blivit sju raka mästerskap, men natten till onsdag bröst sviten.

ARTIKELN HANDLAR OM