Ericson: Så många platser är klara i U21-elvan

”Ska visa att jag ska vara med där”

Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norrköpings Linus Wahlqvist.
FOTBOLL

HELSINGBORG. Tre dagar till genrepet.

Nio dagar till EM-premiären.

Nu hårdnar kampen om platserna i U21-landslaget.

– Åtta av elva platser är klara i mitt huvud, säger förbundskapten Håkan Ericson.

På tisdagen inledde U21-landslaget sin EM-uppladdning i Helsingborg. På idylliska Harlyckans IP, där en spelare som Henrik Larsson började spela fotboll, höll en energifylld förbundskapten i Håkan Ericson en tämligen taktisk träning direkt.

På lördag spelar man genrep mot Danmark och nästa fredag är det EM-premiär mot England. Det är nu taktiken ska sättas, detaljerna finslipas, rollerna i truppen besättas och – framför allt – premiärelvan cementeras.

23 spelare slåss om 11 platser.

”Inte stängt”

Hur resonerar då förbundskaptenen när det gäller kontinuitet, manskapet som tog Sverige till EM via ett succékval, speltid i klubblaget och dagsform?

– Vi har kort om tid. Klart man inte vill ändra för mycket. Det vill man inte med alla detaljer. Men det är inte stängt någonstans utan det finns möjlighet att krypa in om man visar väldigt god form, säger Ericson.

Om inget oförutsett inträffar – hur många platser i startelvan har du klara för dig redan nu?

– Åtta, skulle jag säga, svarar Ericson, givetvis utan att vilja säga vilka.

”Fajt mellan tre”

Men det är ingen vild gissning att det i varje fall handlar om den ena anfallsplatsen. Troligen också positionen som vänsterytter och kanske en innermittfältsplats – eller vänsterbacksplatsen sedan först Ludwig Augustinsson och därefter Pa Konate lämnat återbud.

Adam Lundqvist känns som givet förstaval men Ericson flaggar också för att Konates ersättare i truppen, Egzon Binaku, och ett högerfotat alternativ i Isak Ssewankambo.

– Det blir en fajt mellan de tre, säger Ericson.

”Har allt att vinna”

I kvalet i höstas var Carlos Strandberg och Pawel Cibicki det givna anfallsparet. Men Strandberg har inte spelat en match sedan den 12 mars och Pawel Cibicki har haft svårt att hitta målet i allsvenska på sistone. Däremot har Gustav Engvall visat upp en kalasform i Djurgården.

– Jag tycker mina chanser är goda. Jag har visat i matcherna med Djurgården att jag är något att räkna med, säger Engvall.

Går Ericson på kontinuitet bör det bli Filip Dagerstål och Jacob Une Larsson som mittlås. Båda har haft en varsin fina vår i allsvenskan. Men det har Franz Brorsson i Malmö också haft.

– Jag har ingen plats att försvara utan allt att vinna. Jag ska visa att jag ska vara med där, säger MFF:aren.

FAKTA

Kampen om platserna i premiärelvan

Målvakt: Tim Erlandsson 90%

Stod den andra halvan av kvalet sedan Anton Cajtoft dragit korsbandet. Bakom finns just Cajtoft och unge jättetalangen Pontus Dahlberg.

————————————————————————————

Högerback: Linus Wahlqvist 100%

Stensäker. Enda chansen för någon annan (Isak Ssewankambo) att få spela här är om Wahlqvist flyttas in som mittback i någon match.

Mittback: Jacob Une Larsson 80%

Bildade ett helt nytt mittbackspar med Dagerstål under andra halvan av kvalet och det blev succé direkt.

Mittback: Filip Dagerstål 80%

Viktigt med kontinuitet i mittlåset ihop med målvakten. Dagerstål annars mittfältare i Norrköping. Utmanar gör framför allt Franz Brorsson men också Joakim Nilsson.

Vänsterback: Adam Lundqvist 75%

Efter återbuden från Augustinsson och Konate bör det bli Elfsborgsbacken. Utmanas nog mer av Ssewankambo än Binaku.

————————————————————————————

Högermittfältare: Simon Tibbling 100%

Den ende som är kvar av de som spelade i EM-guldlaget 2015. Helgjuten här.

Innermittfältare: Kristoffer Olsson 100%

Lagkaptenen sitter säkert, även om han inte imponerat rakt igenom hela våren i AIK. Amin Affane är back-up vid skada eller avstängning på Olsson.

Innermittfältare: Alexander Fransson 75%

Bör ju bli Fransson. Men Melker Hallberg, som är en Håkan Ericson-favorit, stampar där bakom.

Vänstermittfältare: Muamer Tankovic 65%

Var given i kvalet men speltiden i Alkmaar har varit, och är, ett problem. Måste visa på träningar och i genrepet att han är lika bra som i kvalet. Annars står både Kerim Mrabti och Niclas Eliasson redo.

————————————————————————————

Anfallare: Carlos Strandberg 90%

Har sina unika egenskaper, som Ericson lär vilja ha på plan trots noll spelminuter på tre månader. Kan avgöra matcher på egen hand.

Anfallare: Pawel Cibicki 60%

Bildade lyckat anfallspar med Strandberg under succéhösten i kvalet. Men han har haft svårt att hitta målet på sistone, vilket gör att Gustav Engvall, efter sin fina vår i Djurgården, verkligen konkurrerar här. Fjärde anfallare i truppen är blixtsnabbe Joel Asoro.

Sammanställning: Johan Flinck.