Ericson: Så många platser är klara i U21-elvan

”Ska visa att jag ska vara med där”

avJohan Flinck

Publicerad:
Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norrköpings Linus Wahlqvist.

HELSINGBORG. Tre dagar till genrepet.

Nio dagar till EM-premiären.

Nu hårdnar kampen om platserna i U21-landslaget.

– Åtta av elva platser är klara i mitt huvud, säger förbundskapten Håkan Ericson.

På tisdagen inledde U21-landslaget sin EM-uppladdning i Helsingborg. På idylliska Harlyckans IP, där en spelare som Henrik Larsson började spela fotboll, höll en energifylld förbundskapten i Håkan Ericson en tämligen taktisk träning direkt.

På lördag spelar man genrep mot Danmark och nästa fredag är det EM-premiär mot England. Det är nu taktiken ska sättas, detaljerna finslipas, rollerna i truppen besättas och – framför allt – premiärelvan cementeras.

23 spelare slåss om 11 platser.

”Inte stängt”

Hur resonerar då förbundskaptenen när det gäller kontinuitet, manskapet som tog Sverige till EM via ett succékval, speltid i klubblaget och dagsform?

– Vi har kort om tid. Klart man inte vill ändra för mycket. Det vill man inte med alla detaljer. Men det är inte stängt någonstans utan det finns möjlighet att krypa in om man visar väldigt god form, säger Ericson.

Om inget oförutsett inträffar – hur många platser i startelvan har du klara för dig redan nu?

– Åtta, skulle jag säga, svarar Ericson, givetvis utan att vilja säga vilka.

”Fajt mellan tre”

Men det är ingen vild gissning att det i varje fall handlar om den ena anfallsplatsen. Troligen också positionen som vänsterytter och kanske en innermittfältsplats – eller vänsterbacksplatsen sedan först Ludwig Augustinsson och därefter Pa Konate lämnat återbud.

Adam Lundqvist känns som givet förstaval men Ericson flaggar också för att Konates ersättare i truppen, Egzon Binaku, och ett högerfotat alternativ i Isak Ssewankambo.

– Det blir en fajt mellan de tre, säger Ericson.

”Har allt att vinna”

I kvalet i höstas var Carlos Strandberg och Pawel Cibicki det givna anfallsparet. Men Strandberg har inte spelat en match sedan den 12 mars och Pawel Cibicki har haft svårt att hitta målet i allsvenska på sistone. Däremot har Gustav Engvall visat upp en kalasform i Djurgården.

– Jag tycker mina chanser är goda. Jag har visat i matcherna med Djurgården att jag är något att räkna med, säger Engvall.

Går Ericson på kontinuitet bör det bli Filip Dagerstål och Jacob Une Larsson som mittlås. Båda har haft en varsin fina vår i allsvenskan. Men det har Franz Brorsson i Malmö också haft.

– Jag har ingen plats att försvara utan allt att vinna. Jag ska visa att jag ska vara med där, säger MFF:aren.

Publicerad: