20–30 misstänkta fall – om året

FOTBOLL

Sex eller sju svenska matcher har i år utretts för matchfixning.

IFK Göteborg–AIK är den största hittills.

– Ingen har tidigare varit på allsvensk nivå, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.

I februari vann Örgryte en träningsmatch mot Assyriska BK med 8–0. När förbundet nåddes av rapporter om avvikande spelmönster, att folk satsade pengar på ett onormalt vis på matchen, startades en utredning.

Månaderna som följde upprepades mönstret ett par gånger på olika nivåer i svensk fotboll. Förbundets ”integrity team”, en grupp som arbetar mot matchfixning och leds av chefsjuristen Anders Hübinette, synade dem allihop utan att finna konkreta bevis på fusk.

”Inget fall – förutom i dag”

– Vi har tittat på ett antal matcher men det har inte lett till en polisanmälan eller anmälan till vår egen disciplinnämnd. Men vi har vidtagit andra åtgärder och pratat med de berörda klubbarna, säger Hübinette.

Är ärendena alltså nerlagda?

– Vi är inte en myndighet som lägger ner en förundersökning. Dyker det upp ny information får man titta vidare på det. Men inget fall har i år gått vidare till disciplinära organ – förutom i dag.

Det uppskjutna mötet mellan IFK Göteborg–AIK väcker frågor. Är matchfixning ett växande problem och har det funnits tidigare allsvenska fall under året?

20–30 misstänkta fall per år

Enligt chefsjuristen Anders Hübinette är detta den första allsvenska matchen för året som granskas. Men sex-sju misstänkta fall fram till maj är inte onormalt mycket.

– De senaste åren har vi tittat på mellan 20 och 30 matcher. Då är det allt från tips som man kan avfärda snabbt till fall som gått till domstol. Hela skalan. Om man gör en helårsprognos baserat på nuvarande siffra är den ungefär i paritet, säger Hübinette.