Dif-kaptenen inför derbyt: ”Alla vet vad ett derby innebär”

avErik Wallskog

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hammarby siktar på publikrekord när Djurgården gästar Tele2 Arena under söndagen.

Bortalaget i sin tur har bara siktet inställt på tre poäng.

– Alla i laget vet vad ett derby innebär, säger Djurgårdens lagkapten Mia Jalkerud till Sportbladet.

Det vankas säsongens första stockholmsderby i damallsvenskan. Hammarby tar emot Djurgården och redan i januari bestämdes det att matchen skulle spelas på Tele 2 Arena, det för att bräcka publikrekordet på 9 414 åskådare.

I skrivande stund är lite över 5 000 biljetter sålda och de blårandigas kapten Mia Jalkerud ser fram emot matchen.

– Det ska bli jättekul. Det är alltid roligt med derbyn, oavsett vart man ligger i tabellen. De har marknadsfört matchen bra och det ska bli spännande att spela för en storpublik, det hör inte till vanligheterna i damallsvenskan, säger Dif-kaptenen.

Sexpoängsmatch

Annars har det har varit en serieinledning med blandade resultat för Djurgården. Efter sex omgångar har laget sju poäng, tre poäng ifrån nedflyttningsstrecket men också bara tre poäng ifrån andraplatsen.

– Det har varit lite både och. Efter att vi inledde med en seger mot Eskilstuna hade vi väl förväntat oss en bättre start, men i stället torskade vi tre matcher i rad. Vi har haft många skador sedan januari och truppen är tunn. Det har ändrat förutsättningarna på säsongen lite såklart, men vi har kommit in i det bättre på slutet och tagit fyra poäng på de två senaste matcherna. Vi hade sju-åtta nya spelare när säsongen började och har behövt lite tid för att få ihop det, säger Jalkerud.

”Avgörs i boxarna”

Hammarby har i sin tur plockat sex poäng så här långt och kan vid en seger alltså gå om sin rival. Förutom poängbehovet för lagen kan även det täta spelschemat sätta sin prägel på derbyt.

– Det är vår tredje match på en vecka, så det känns lite i benen. Men alla i laget ser fram emot den här matchen. Det är alltid tuffa matcher mot Hammarby och det kommer bli mycket kamp, de kommer jobba stenhårt i 94 minuter. Vi måste behålla lugnet i vårt spel. De kommer säkert försöka pressa oss hårt och då gäller det att vi håller bollen inom laget och bygger upp vårt spel, då kommer chanserna komma.

Det var längesedan ni förlorade mot Hammarby i tävlingssammanhang, vad är det som ligger bakom statistiken?

– Det är svårt att säga, det är alltid jämna matcher. Alla i laget vet vad ett derby innebär och vi har dragit det längsta strået de senaste gångerna, det är små marginaler. Söndagens match kommer bli jämn och det gäller att få en bra start. Det kommer avgöras av vilket lag som är starkast i boxarna, avslutar Jalkerud.