Han kandiderar om ordförandeposten i AIK

Foto: Robin Lorentz-Allard

avLove Lindqvist

FOTBOLL

Under det senaste halvåret har missnöjet varit stort med styrelsen i AIK fotboll.

I kväll är det årsmöte i klubben och Eric Ljunggren är favorit till att bli ny ordförande. Som en del av ett supporterinitiativ har han ställt upp på en lång intervju med podcasten Styrelsealternativet och bemöter olika frågor.

– Bengaler ser jävligt häftigt ut och höjer upplevelsen, säger han.

Under ett extrainsatt årsmöte i december 2016 valdes Per Bystedt till styrelseordförande i AIK Fotboll. Han blev sedan omvald under det ordinarie årsmötet som hölls som planerat i mars 2017. Sedan dess är det mycket som har hänt i AIK.

Först började det spekuleras i att VD:n Mikael Ahlerup skulle få sparken. Det var någonting som förvånade många AIK:are då Ahlerup var mycket omtyckt i klubben. Senare under hösten framgick det att Ahlerup och andra personer inom klubben utsatts för hot på grund av arbete de gjorde för AIK .

Under den här perioden var det många medlemmar i AIK som upprördes över att styrelseordföranden Per Bystedt inte kommenterade händelserna och missnöjet mot honom och den sittande styrelsen växte sig större. Trots det föreslog valberedningen att Per Bystedt ska sitta kvar som ordförande efter årsmötet som är ikväll klockan 18.00.

Nu går flera supportrar ihop och försöker rösta fram en ny styrelse. Kampanjen går under namnet ”Styrelsealternativet” och i fredags släpptes en intervju med Eric Lunggren som kandiderar om ordförandeposten.

Inspireras av Malmö FF

Ljunggren har tidigare varit chefredaktör och vice VD för tidningen Metro samt chef för DN:s Stockholmsredaktion. I den 45 minuter långa intervjun får han bemöta frågor som berör honom själv och AIK:s framtid.

– Jag är duktig på att omge mig av människor som är duktigare än jag själv, berättar Ljunggren i intervjun.

Hans vision är att AIK ska om tio år vara landets ledande fotbollsförening på samtliga plan. För att nå dit erkänner han att han inspireras av Malmö FF.

– Vi har tyvärr en del att lära av ett lag från södra Sverige. De har varit duktiga på att investera pengar långsiktigt och se till så att de använder pengarna rätt för att skapa framgång.

Just hur pengar ska investeras i AIK har varit ett hett samtalsämne sedan Alexander Isak såldes till Borussia Dortmund. Ljunggren får frågan hur han kommer spendera de pengarna.

– Om jag blir vald kommer jag vilja prata med folk om det. Jag vill prata med medarbetarna, ungdomslagen, damlaget och Rikard Norling.

”Bengaler ser jävligt häftigt ut”

Ljunggren kommer själv från supporterleden och blev medlem i Black Army 1990 men gick ur när han började jobba med Metro. Nu är han medlem i Allmänna Supporterklubben och den ekonomiska föreningen Den Svarta Massan.

Han berättar att han fortfarande känner av en ryggskada som han ådrog sig under firandet av AIK:s SM-guld 1992. Det stora supporterskapet väcker funderingar kring hans syn på pyroteknik på fotbollsläktare.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

– Jag är väldigt kluven till bengaler. Det ser jävligt häftigt ut och ger en inramning som lyfter läktarna, jag kan få gåshud av det. Men säkerheten är nummer ett. Man ska inte vara rädd för att få en bengal i huvudet inne på arenan.

På AIK Fotbolls senaste årsmöte närvarade 154 röstberättigade medlemmar. Ikväll ser det ut att komma betydligt fler, cirka 700 har anmält att de kommer närvara. Det stora intresset har lett till att klubben har flyttat årsmötet från Solna gymnasiums aula till Solnahallen för att alla ska kunna få plats.

Bystedts besked: ”Kompromissförslag"

På AIK:s hemsida har Per Bystedt kommenterat ”maktkampen” i klubben.

Där meddelar den sittande ordföranden att han endast kandiderar till ett ”kompromissförslag”, men förklarar inte hur en sådan kompromiss skulle se ut eller vilka personer som i så fall skulle ingå.

Samtidigt kritiserar han arbetssättet för hur det alternativa styrelseförslaget har vuxit fram och menar att det är en ”populistisk väg som leder helt fel”.

”Jag tycker sättet man jobbat på är långt ifrån AIK Stilen”, skriver Bystedt bland annat.

Läs hela uttalandet HÄR.

Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM