Herrlandslaget i fotboll

Svenssons pik till Granqvist

avFredrik Jönsson

Planen från början var att alla skulle återvända till Sverige och avsluta karriärerna i IFK Göteborg.

Gustav Svensson står fast vid det – och passar på att skicka en pik till svenska lagkaptenen Andreas Granqvist.

– Jag vill avsluta min karriär i IFK Göteborg och det vill jag inte göra när jag är lika gammal som Granqvist, haha. Jag vill kunna ha något kvar och bidra med, säger Svensson.

IFK Göteborg senaste SM-guld var 2007. Det året, och de efterföljandet åren, försvann flera av hjältarna utomlands.

Sebastian Eriksson och Tobias Hysén är i klubben i dag. Mattias Bjärsmyr lämnade i somras, medan Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Jakob Johansson och Marcus Berg är kvar utomlands.

”Vill kunna ha något kvar”

– Det har blivit ett annat tänk när vi har blivit äldre. Det här som vi hade från början, att alla skulle hem tillsammans, finns det nog fortfarande kvar en liten tanke om. Men den kommer nog lite längre ifrån för varje år som kommer, säger han.

Men 31-åringen, som till vardags spelar i Seattle Sounders i MLS, är 100 procent säker på att flytta hem.

– Ja, absolut. Sen vet jag inte om det blir nu. Jag kommer komma hem, det har jag alltid sagt. Det är något jag strävar efter. Jag vill avsluta min karriär i IFK Göteborg och det vill jag inte göra när jag är lika gammal som (Andreas) Granqvist, haha. Jag vill kunna ha något kvar och bidra med.

– Jag skojar bara. Jag vill kunna komma hem till Blåvitt och visa tacksamhet för allt de gjort för mig.

När Expressen pratade med Wernbloom om att flytta hem sa han följande:

– Det är så jävla svårt att säga i fotboll, men det är klart att det alltid har varit planen. Sedan får man se, man kan ju få knät avsparkat i en sådan här situation i stället, nu fick jag bara en liten smäll. Men det kan vara så lite som gör det.

”Jag som fångar hem”

Gustav Svensson pratar emellanåt med Wernbloom, Marcus Berg och även Oscar Wendt, som spelade för Blåvitt 2003–2006, om att återvända.

– Vi pratar lite till och från om det. Problemet är att vi har olika syn på när och hur. Jag har varit väldigt öppet om att vara tillbaka väldigt snart. Det blir jag som fångar hem de andra, säger Svensson.

Får du med dig de andra?

– Jag får försöka. Det är inte alltid lätt att säga till folk hur de ska göra.

Gustav Svensson är positiv till rekryteringen av tränaren Poya Asbaghi.

– Jättetrevlig. Jag har träffat honom snabbt, det var på en kaffe i november. Det är trevligt med lite nytänk, det är något som behövs. Det har visat sig positivt i många andra lag. Jag tror väldigt mycket på honom och mycket man jobbar med där.

En stor skillnad mot tidigare?

– En sådan stor förändring, fotbollsmässigt och allt runtomkring, var nog aldrig på tal när jag spelade där. Det har ändrats mycket och hänt mycket. Det är på tiden att man hänger med i modern fotboll och tänker om med stadgarna som finns på Kamratgården. Man behöver nog göra om lite och det görs just nu.

Svensson är positiv till förändringen, men gillar inte den uttalade målsättningen från klubben. Blåvitt har sagt att de siktar på en sjätteplats.

– Det är jobbigt att höra. Blåvitt har alltid, varje år jag har lirat det, haft en stor dragningskraft. Det känns tungt i hjärtat att det inte är samma nu och att de siktar på en sjätteplats, det är något jag är lite emot, att man lägger ribban så pass lågt för en storklubb.

ARTIKELN HANDLAR OM