Fotbollsgalan

Granen om Fischers tal: ”Orättvist”

Av: 

Per Bohman

Malin Wahlberg

FOTBOLL

Nilla Fischer höll ett brandtal om jämställdhet inom fotbollen.

Då känner sig Andreas Granqvist och herrlandslaget attackerade – och är kritiska mot förbundet.

– Det är orättvist. Känns som att man drar alla över en kam. Vi har gjort det vi kan men får ändå skit, säger ”Granen” som berättar att herrarna sänkt sin ersättning till förmån för damerna.

Nilla Fischer vann Diamantbollen och höll ett brandtal för ökad jämställdhet inom fotbollen.

– Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: we have no more fucks to give, avslutade hon sitt tal.

Irriterad Granen

I publiken satt herrlandslaget och lagkaptenen Andreas Granqvist och lyssnade. När han träffade den samlade pressen efter tisdagens landslagsträning var han uppenbart irriterad.

– Jag står också för jämställdhet. Jag har två döttrar och en fru. Jag vill att de ska ha alla möjligheter att syssla med vad de vill. Det blir lite orättvist när man drar alla över en kam. Vi har gjort vårt (i herrlandslaget). Vi skrev på ett nytt landslagsavtal och där vi gick ner rejält i ersättning, säger ”Granen” och fortsätter:

– Vi har sänkt oss rejält för att damerna ska få ett bättre avtal. Men det har tydligen inte kommit fram och det är väl förbundets fel. Det får väl vara en signal till Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare).

”Jag är trött på det”

Granqvist menar att herrlandslaget ställt upp för damerna och känner sig orättvist attackerad av Fischers tal. Han menar också att förbundet borde offentliggjort att herrarna faktiskt sänkt sin ersättning.

– Jag är så trött på den här diskussionen. Den dyker upp varenda landslagssamling. Vi får ta skit när det borde vara förbundet som ska stå här och prata om det i stället. Vi har gjort det vi kan, även om det kan bli bättre. Att vi alltid ska få skit när vi ändå gör saker.

Tyckte du att Fischers tal var riktat mot er?

– Så blir det väl lite tycker jag. Det har varit mycket mot oss (i herrlandslaget) de senaste åren. Men vi har gjort vad vi kunde. Jag har varit tyst innan men det var en omförhandling om vårt landslagsavtal och vi sänkte oss rejält. Det har inte kommit fram på ett bra sätt.

”En onödig schism”

Gömmer sig förbundet?

– Upp med alla papper på bordet och säg vad vi har gjort i stället för att hålla det hemligt hela tiden för det är vi spelare som får ta skiten. Det är tröttsamt.

Har du pratat med Nilla Fischer?

– Jag har gratulerat henne och sen gjorde vi pressen tillsammans (på Fotbollsgalan). Jag har inga hard feelings mot vare sig henne eller damlandslaget. De har gjort ett fantastiskt år och tagit sig till VM igen. Det har blivit en onödig schism mellan herr- och damlandslaget. För mig är det onödigt eftersom vi båda spelar för landslaget och är stolta över att vara här.

Besviken Larsson

Sebastian Larsson är inne på samma spår som Granqvist.

– Jag har två döttrar hemma, bor i ett hus med tre kvinnor och vill inte ge dem något annat än alla förutsättningar som finns. Man får välja själv hur man uttrycker sig, säger han och fortsätter:

– Ibland kan man tycka att det är lite orättvist när alla dras över en kam för det finns inget jag hellre skulle göra än att ge min tjejer de absolut bästa förutsättningar de kan få på alla sätt och vis.

Kan ni göra mer eller känner du att ni gör det ni kan?

– Göra mer, det är en jättesvår fråga. I grund och botten handlar det om inställning och du kan fråga vem som helst, vi har absolut den inställningen att all form av jämställdhet ska det vara. Vi lever i ett fantastiskt land, min äldsta dotter spelar fotboll och jag vill att hon ska de absolut bästa förutsättningarna som finns.

Sportbladet har sökt Håkan Sjöstrand.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbollsgalan

LÄS VIDARE

Leifby: Om det hänt nåt? Ing-en-ting

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbollsgalan

Andreas Granqvist

Nilla Fischer

Herrlandslaget i fotboll