AIK Fotboll

– Det sårar mig hejdlöst

FOTBOLL

Lennart Johansson talar ut om turbulensen i sitt AIK

Gången är långsam, men käften rappare än någonsin.

På en sjuminuters intervju klankar förre Uefaordföranden Lennart Johansson ner på AIK:s fans, AIK:s spelare, AIK:s tränare, AIK:s Dulee Johnson?...

– Det som händer sårar mig efter att ha jobbat 50 år i klubben. Det sårar mig hejdlöst, säger AIK:s hedersordförande.

SÅGAR AIK-legendaren Lennart Johansson kritiserar fans, spelare, tränare och styrelse efter gårdagens 1–2-förlust mot IFK Göteborg.

Foto: LARS HEDELIN

Vore det ett tv-inslag kunde man lagt till en pling!-effekt. Sedan kunde man spela hela intervjun med Lennart Johansson och plingat varje gång han kritiserade någon, samtidigt som en siffra uppe i högerhörnet höll räkningen.

Förra hösten lovade Lennart att använda sitt kontaktnät för att hjälpa AIK:s ekonomi på fötter. När Sportbladet möter honom efter AIK:s 2–1-förlust i går, rör han sig lugnt och klagar på att minnet blivit sämre, men ger sedan sin syn på dagens AIK:

– Jag tycker att de gör en dålig match. Ska man göra mål ska den gå mellan stolparna, det gjorde den aldrig.

Vad saknade ni?

– Vi saknar effektiviteten i klara målchanser.

I klubben i 50 år

Bara tre från elvan som tog guld i höstas startar nu. Hur ser du på ruljansen i AIK?

– Det tycker jag inte mycket om. Det är inte bara att byta spelare, varje lag förlorar sin effektivitet om man byter för ofta. Kontinuiteten är en lösning på många problem.

Vad beror det på?

– Fråga dem. Vad tror du? Tror du en spelare går från en allsvensk klubb till Norge eller Danmark för vädret?

Nej.

– Så vad gör du åt det? Du kan inte ändra på svenska skattebestämmelser och annat. Det som händer sårar mig efter att ha jobbat 50 år i klubben. Det sårar mig hejdlöst. När nya spelare kommer in och får frågan ”vad är din högsta önskan?” svarar de ”att komma härifrån”.

”Trubbel med Dulee”

– Det etableras ingen klubbkänsla numera. Den finns inte. Man flyttar hur gärna som helst för pengarna, från en klubb till en annan. Hur man då kan känna klubbtillhörighet har jag svårt att förstå.

Menar du att det närmast uteslutande är spelarnas fel när de lämnar AIK, att de inte har klubbhjärta?

– Inte uteslutande, men det är ett av skälen. Sedan är det också en planeringsfråga, hur realistisk man är. Vad hoppas man på när man släpper de tre främsta i centrallinjen: målvakt, mittback och Obolo? Man släpper dem och tro att framgången ska fortsätta.

– Man måste ha klart för sig vilka som är nyttigast i klubben och behålla dem för att över huvud taget få fram en klubbkänsla och en önskan att få spela i just AIK.

Dulee Johnson har diskuterats mycket. Fansen sjunger om honom, men han petas av Miller och vill ifrån klubben. Hur ser du på härvan?

– Jag tycker inte det har mycket med Miller att göra, det har med Dulee Johnson att göra. Det har varit trubbel med honom från första dagen. AIK har varit mycket toleranta och försökt lyfta upp honom, men det har inte lyckats. Ibland pekar man ut syndabockar som inte finns. Tränaren? Vad fan ska han göra åt att Dulee Johnson har svårt att hålla ordning på sig själv? Det är en duktig fotbollsspelare, men det räcker inte alltid.

Om vi återgår till matchen: det var mycket protester mot styrelsen. Hur känns det i dig när du ser banderollerna (som bland annat citerade Cornelis ”Trasiga vagnar på trasiga spår, svarta ruiner från svarta år” men också ”Avgå Styrelsen!”)?

– Jag tycker att historien upprepar sig. Det har jag varit med om i femtio års tid, det är inget nytt. Går det taskigt för tränaren och spelarna, då är det styrelsens fel.

”Spektakulär”

Är det styrelsens fel?

– Det måste vila på dem på planen. Ansvaret för hur matcherna går. Det kan man inte härleda till att det är fel ordförande eller något annat. Eller ge sig på coachen. En tränare i dag är allsmäktig.

Är Alex Miller en bra värvning?

– För mig är det en spektakulär värvning. Om den är bra eller dålig kan jag inte säga nu, för jag vet ingenting. Jag har inte sett honom åstadkomma någonting ännu. Men han skäller...

Hur ser du på att man lämnar linjen med ur-AIK:are, som Wesström, Norling...

– Ja, den känslan har inte han. Andra har pekat ut för honom vilka som är gamla AIK:are, för det vet inte han när han kommer hit. Jag vill inte tala om att det här är en riktig värvning. Han har ju ingen direkt bakgrund i storfotbollen. Han har varit reservlagstränare.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

AIK Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll