”Fulham vinner med 1–0”

FOTBOLL

David Elm inför finalen

För nio månader blev han en ”värvningsbomb” när han helt otippat skrev på för Fulham.

Experterna dömde ut värvingen.

I kväll kan David Elm vinna Europas näst finaste klubblagstitel – Europa League.

– Det kommer bli en häftig upplevelse, säger David Elm.

David Elm lämnade Kalmar FF 1 september och värvningen till Fulham slog ned som en bomb i fotbolls-Sverige. Och till början såg experterna ut att få rätt – David Elm var långt ifrån att få spela i A-laget. Under hösten 2009 saknades tempo och det var nästan så att ”Stor-Elm” själv började misströsta. Men i början av 2010 så fick han chansen av Roy Hodgson som själv handplockat David till klubben.

Han fick starta borta mot Bolton, hemma mot Burnley (blev matchens lirare med ett mål och ett assist), samt i FA-cupmatchen mot Notts County.

– Från att knappt ha spelat något alls fick jag starta tre matcher på en vecka. Jag var inne i laget och allt kändes bra. Det gick troligen för bra, nåt skulle hända, säger Elm.

Och något hände.

I Turin – bortamatchen mot Juventus i Europa League – slutade med en matförgiftning.

– Oerhört tungt. Jag hade problem med magen i nästan två månader efter det. Efter det var det som att få börja om på noll igen. Från att vara en startspelare stod jag längst ned, hopplöst.

”Matchen kommer för tidigt”

David Elm har dock kämpat sig tillbaka och har under den senaste månaden kommit närmare och närmare formen. Mot ­Arsenal på Emirates i sista ligamatchen fick han spela hela andra halvlek. Den insatsen gjorde att han kom med i 21-mannatruppen till kvällens final mot Atletico Madrid. Men truppen ska bantas med tre gubbar.

– Tyvärr kommer matchen lite för tidigt för min del. Tre gubbar ska bort, jag tror jag är en av dom, men jag hoppas jag har fel. Vi är fyra forwards, bara hoppas att han vill ha två forwards på bänken, säger David som ”slåss” om tredje forwardsplatsen ihop med Erik Nevland, som gör sin sista dag i Fulhams organisation i morgon (flyttar hem till Stavanger).

– Men hur jag än kommer att få uppleva matchen så kommer det här att bli en häftig kväll.

Som att vinna SM-guld med Kalmar FF?

– För klubben och deras fans är detta lika stort som när KFF vann guldet i Sverige.

Hur går det ikväll?

– Vi vinner med 1–0. Duff avgör och det lär bli en sanslös stämning här i Hamburg. Vi har hur många fans som helst med oss.

Vad händer efter finalen?

– Jag och tjejen ska direkt hem och ”glassa” i Broakulla. Jag har inte haft semester sedan 2008, säger David Elm.

Samma man som i dag kan skriva in sig i historieböckerna. Något som ingen trodde för nio månader sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM