AIK anordnade ”Svartgul Julafton” för utsatta barn

Allsvenska klubben i samarbete med organisationen Maskrosbarn

Julen är den bästa tiden på året för många barn – men det kan också vara den allra värsta.

I ett försök att sprida värme och glädje bland en del av de utsatta anordnande AIK Fotboll och organisationen Maskrosbarn ”Svartgul Julafton”.

– Som spelare och representant för klubben är det en självklarhet att vara här, säger målvakten Oscar Linnér till Sportbladet.

Det är förvånansvärt mycket folk på Mall of Scandinavia i Solna. Stressade människor som flänger in och ut i butikerna i det enorma köpcentrumet, antagligen med bristande planering som grund. När de sista inköpen är fullbordade lär majoriteten åka hem till sina respektive familjer och fira en, förhoppningsvis, lugn och stillsam jul.

Men inte alla. Många barn mår som värst under en högtid som denna, trots att det är en tidpunkt på året då de egentligen borde vara som allra lyckligast.

– Det är jättevanligt och ett jättestort problem, säger Denise Madsen, grundare av barnrättsorganisationen Maskrosbarn.

”Mycket känslor”

I Sverige lever cirka 500 000 barn och ungdomar med en förälder som har ett missbruk eller som mår psykiskt dåligt. Sedan 2005 har Maskrosbarn arbetat för att underlätta deras vardag genom utbildningar, föreläsningar samt stödverksamhet.

21 år gammal mottog Denise Madsen Aftonbladets Svenska Hjältar-pris tillsammans med vännen Therese Eriksson för sitt engagemang.

Nu, omkring tio år senare, har hon precis lagt upp julmat på en tallrik under tillställningen ”Svartgul Julafton”. För andra året i rad arrangerar de tillsammans med AIK ett alternativt firande för utsatta barn och deras föräldrar på O’Learys.

– Barnen är väldigt glada över att vara här och att de får vara med varandra. På en trygg plats utan droger och bråk, säger Madsen.

– Men det är också en tung tid för dem. Mycket känslor, av många olika anledningar. Man har kanske haft många svåra jular innan, upplevelser som fortfarande känns. Det är inte alltid som situationen hemma är löst heller.

”Enormt gehör i AIK”

Ett sextiotal har redan samlats i lokalen. Uppe på den lilla scenen framför en kör klubbhymnen ”Å vi e AIK” i en något juligare ton än den Norra Stå brukar använda. AIK:s kommersiella chef, Stefan Jonasson, är noggrann med att betona hur viktigt Maskrosbarns arbete är.

– Vi var lite färre i fjol, konstaterar han.

– Tanken med det här samarbetet är att de ska få känna värme, kärlek och få umgås. Det skulle jag säga är anledningen till varför vi startade det här.

Idén föddes på sätt och vis av hans egna barn för omkring tre år sedan.

– De sa ”tänk pappa, hur många barn som har det tufft på julafton”. Som inte har möjlighet till julklappar och mat. De ville göra någonting för dem. Där någonstans slog det mig att det måste vi så klart göra, säger Jonasson.

– När jag sedan tog upp det med AIK så fick jag enormt gehör. Då började jag läsa på om olika organisationer, som har bättre koll än vad vi har. Då hittade jag Maskrosbarn och det var... Helt fantastiskt. En lite mindre organisation som kämpar så hårt för att hjälpa barnen. Jag blev tagen av deras arbete och tog kontakt.

”En självklarhet som spelare”

På plats är dels förre lagkaptenen och ambassadören Nils-Eric Johansson samt målvakten Oscar Linnér. Den sistnämnde kommer gående med en assiett pannkakor, mjukglass och strössel och mumlar något i stil med ”mellan jul och nyår går det bra att rucka på matreglerna så länge man inte gör det mellan nyår och jul”.

– Jag känner att AIK som klubb gör väldigt mycket fint för samhället och tar ett stort CSR-ansvar*, säger Oscar Linnér.

– Som spelare och representant för klubben så är det en självklarhet att vara här och visa mitt deltagande i det här arbetet.

Hur viktigt är det att ni fotbollsspelare engagerar er?

– Vår huvuduppgift är ju så klart att prestera sportsligt, men kan man vara med på sådana här tillställningar och bidra så tycker jag självfallet att man ska göra det. Vi har ju en viss status som kan lyfta den här typen av initiativ ännu mer och samtidigt ge lite glädje till de barnen som är här i dag.

Stefan Jonasson håller med om att AIK kan vara med och göra skillnad. Hur liten eller stor den skillnaden än må vara.

– Klart att det är viktigt. AIK Fotboll gör fantastiskt många bra saker, som inte alltid kommer fram, säger Jonasson.

– Kan vi, som är en så här stor förening, bidra så är det viktigt att vi gör det. Jag tycker vi är duktiga på det redan. Men vi blir också bättre och bättre hela tiden.

*CSR står för Corporate Social Responsibility

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.