FA:s utvecklingschef kritiserar svenskens taktiska kunnande – nu är hans dagar räknade...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-27

LONDON

Sex, lögner – och en allt djupare kris.

Så är läget för dagen.

Men det finns ett ännu större hot mot Sven-Göran Eriksson:

Kritiken mot hans taktiska fotbollskunnande.

Följ ämnen

Är det nånting som ingen nånsin har ifrågasatt – åtminstone i allvarligare mening – är det Svennis skicklighet som fotbollstränare och taktiker.

Men plötsligt är han i gungning även på den fronten.

Som om inte Svennis hade nog med sina kärleksaffärer och alla fördömanden av de privata utsvävningarna har nu det engelska fotbollsförbundets (FA:s) utvecklingschef, Trevor Brooking, riktat kritik mot hans sätt att leda England i EM i Portugal.

Det är en riktig smäll tvärs över ryggen, får man säga.

Det hade nog inte Svennis räknat med – och jag tror att den kanske tar hårdare än alla rubriker som kallar honom ”Viagra-mannen”, ”Fårskallen” och ”Serieflirtaren” i de engelska tidningarna.

Den kolugne gentlemannen Trevor Brooking, den förre West Ham-eleganten, har ansvarat för en utredning om varför England misslyckades i Portugal.

Det Brooking och hans medarbetare kommit fram till måste svida som eld i Eriksson – och säkert sända alarmsignaler till de styrande i FA.

Saknade ”plan B”

Brooking menar att England saknade en ”plan B” när Wayne Rooney blev skadad. Han kritiserar också den defensiva taktiken och bristen på egna initiativ.

Och man förstår, mellan raderna, att han är ytterst missnöjd med Svennis sätt att dirigera sina styrkor i slutet av matchen mot Frankrike – och under hela mötet med Portugal.

Är det en tillfällighet att Svennis attackeras på både det sportsliga och det privata planet under loppet av ett par dagar?

Intressant fråga.

Finns det en konspiration mot honom?

Tja. Hm. Kanske det.

Man vet inte, allt är så känsligt när det gäller Svennis och hans förehavanden. Det finns ett obegripligt skimmer av ”The Untouchable” över Eriksson – Rör Inte Våran Svennis!

Visst, tryck upp knappar och sätt på rockslagen!

Jag undrar hur många gånger han måste göra bort sig innan folk fattar att detta är en människa som har FRUKTANSVÄRT BRA BETALT FÖR ATT INTE GÖRA BORT SIG.

Han ska undvika skandaler

Det skulle bli kaos i samhället om alla människor som gjorde privata snedsteg fick sparken från jobbet, men det finns gradskillnader i allting.

Mycket förenklat:

Sven-Göran Eriksson har 50 miljoner kronor om året för att klara två saker:

1) Han ska träna Englands fotbollslandslag.

2) Han ska undvika ”skandaler” och hålla arbetsgivarens, FA:s, anseende högt.

Ganska pisslätt för 50 millar, eller hur?

Vem skulle inte kunna tänka sig att vara trogen mot sin kvinna för 50 miljoner om året?

Nää... inte Svennis.

Han har inte kunnat låta bli att skjuta sig själv i foten genom att vara otrogen mot sin Nancy, med minst två olika kvinnor, trots att han har en fantasilön för att vara en rollmodell, förebild och ledarikon för engelsk fotboll.

Är det svagt?

Svar: det är fruktansvärt svagt.

Och ni som nu kastar er över mejlen har FEL.

1) Den här affären är ingenting som jag har hittat på. Den är sann.

2) Skjut inte på budbäraren. FA har faktiskt gått ut och erkänt officiellt att Svennis legat med en sekreterare på förbundet och sen försökt mörklägga det.

Han kommer inte undan

Hade Svennis varit karl för sin hatt hade han direkt ställt sig upp för pressen och sagt:

– Vad fan har ni med mitt privatliv att göra? Jag träffar vilka kvinnor jag vill så länge jag sköter mitt jobb. Visst, jag har haft en affär med den här kvinnan, men nu är det över. Punkt slut.

Det skulle ha lagt locket över allting. Inget mer att babbla om.

Istället retar Svennis upp alla engelska skribenter genom att försöka upprepa Ulrika-tricket:

Huvudet i sanden som en struts, låtsas som om ingenting har hänt, hoppas att det blåser över, sätt upp en nervöst skitnödig min och VÄGRA TA ANSVAR.

Han kommer inte undan den här gången.

Jag tror inte det.

Jag tror Svennis dagar är räknade som engelsk förbundskapten.

Följ ämnen i artikeln