Maffian inblandad i tyska mutskandalen

FOTBOLL

Den tyska domarskandalen växer till den värsta i landets historia.

Domaren erkänner att han tagit emot mutor, att han har spelat på matcher han dömt och att han själv styrt vilket lag som skulle vinna.

Nu misstänks även professionella fotbollsspelare och den kroatiska maffian vara inblandade i härvan.

Foto: Sportbladet i måndags.

Domarskandalen uppdagades sedan vittnen påstått att domaren Robert Hoyzer styrt utgången av fem matcher. Mest uppmärksammad är cupmatchen mellan Paderborn och Hamburger SV. HSV ledde med 2-0 i paus, men förlorade med 4-2 efter två mycket omdiskuterade straffar och en underlig utvisning. Enligt vittnen besökte domaren Paderborns omklädningsrum och lovade dem en seger.

I går erkände Heyzer att han för ett sexsiffrigt belopp styrt matchens utgång.

- Anklagelserna stämmer. Jag ångrar djupt mitt agerande och ber om ursäkt, säger han enligt Bild och sport1.

Fler inblandade

I en intervju i TV-Berlin erkände han att det dessutom är många fler människor inblandade i den här affären. Enligt tv-kanalen N24 har han i förhör sagt att det handlar om spelmaffian.

Ytterligare minst en domare är misstänkt för att ha manipulerat matchresultatet. Magasinet Stern skriver att domarna har haft regelbunden kontakt med den kroatiska maffian.

- Det finns saker som tyder på att det finns ett samband med maffian, säger Harald Stenger, presstalesman på tyska fotbollsförbundet.

Dessutom misstänker statsåklagaren i Braunschweig, som har hand om fallet, att även spelare är iblandade.

- Vi utgår i från att det är en enskild händelse, men vi måste också vara medvetna om att andra personer, även spelare, är inblandade, säger statsåklagarens talesman Joachim Geyer till tidningen FAZ.

Anna Carlsson