Sponsorn ställer krav på IFK Göteborg

FOTBOLL

Blåvitts klubbdirektör: ”Sportsliga delen får han lämna åt klubben”

Prioritet Finans vd Nils ­Wiberg, till höger, följde med IFK Göteborg och klubbdirektören Martin Kurzwelly till ­Portugal och fick se IFK Göteborg åka ur ­Europa League mot Rio Ave. Wiberg sa inför matchen till Sportbladet att han inte var nöjd med Blåvitts resultat de senaste åren och att man borde fått ut mer av det spelarmaterial som klubben haft.

IFK Göteborg och Prioritet Finans förhandlar om ett nytt avtal.

Stjärnsponsorn kräver en ökad ekonomisk insyn i klubben och vd Nils ­Wiberg berättar för Sportbladet att han vill ha en rådgivande funktion i sportsliga frågor.

– Vi har en bra och ­öppen dialog. De ska få ekonomisk information och komma med idéer men inte ha någon på­verkan. Den sportsliga ­delen får han lämna åt klubben, säger IFK:s klubbdirektör Martin ­Kurzwelly.

Nils Wiberg, som är mycket idrottsintresserad och har ett stort IFK-hjärta, slår sig ner på spelarhotellet i Vila Do Condo. Vi ses några timmar före uttåget ur Europa League och förväntningarna är fortfarande stora. 

Han och kollegorna från Prioritet Finans har rest med laget ner till Portugal.

– Det som är så fantastiskt är att man kommer så nära laget. Man blir som en liten familj och känner ännu mer för spelarna, säger Nils ­Wiberg.

Han är en visionär och kommer på eget initiativ med ett förslag för fram­tiden då han oroas över att svenska talanger lämnar svensk fotboll för ­tidigt.

– Jag skulle vilja att IFK skulle säga att ”ni som spelar i Göteborg får bara jobba med de här agenterna”. Och så väljer man ut tio ­seriösa agenter. Sen ska agenterna ihop med klubben utveckla spelarna.  ­Alla tar ett ansvar tillsammans. Sen när de är ­färdiga ska man hjälpas åt att placera spelarna i bra, stora klubbar, säger han.

”Vill fortsätta”

Under dagarna i Portugal har han och företagets ­representanter internt och med IFK Göteborg diskuterat framtiden. Gällande ­avtal mellan parterna går ut i höst.

– Det är självklart att vi vill fortsätta vårt samar­bete, men sen är frågan hur det ska utformas? Det är det som vi diskuterar, säger Nils Wiberg.

Från samarbetet med konkursdrabbade Tyresö har företaget lärt sig att det krävs en större ekonomisk inblick än att få läsa årsbokslutet – eller få information via media.

– Det är viktigt att man gör bra investeringar och där skulle jag vilja vara med lite och påverka så det blir bra investeringar i IFK, ­säger han.

”Kan mycket fotboll”

Han skulle också vilja utveckla ett närmare samarbete gällande de sportsliga frågorna.

– Jag vill att vi som stjärnsponsor ska jobba ihop lite mer. Ju större pengar man lägger ju mer ska man jobba ihop. Jag är inte ute efter att bestämma någonting men kanske ­vara rådgivande, jag kan mycket om fotboll och kanske kan berätta om vilka misstag som jag har gjort, säger han och fortsätter:

– Jag kanske kan vara ett bollplank, kanske åka med och titta på spelare någon gång. Men jag kan ju inte bestämma något, mer tycka till.

Han utesluter inte heller att Prioritet Finans kan gå in och sponsra enskilda ­spelarköp i framtiden.

Tveksam till förslaget

Klubbdirektören Martin Kurzwelly hoppas att ett nytt avtal med Prioritet ­Finans är i hamn under ­augusti.

Han tycker det är en självklarhet  att klubbens partners får större insyn ekonomiskt.

– Vi måste vara mer professionella där och de ska få ekonomiska rapporter kvartalsvis, säger han.

När det kommer till de sportsliga frågorna är han tveksam.

– Bollplank  och kreatör är en sak, men inte ha en påverkan. Nils kan mycket fotboll i alla ära, men den sportsliga delen ska han lämna åt klubben och där har Mats Gren (sportchefen) ansvaret tillsammans med tränarna, säger Kurzwelly. 

Hoppas på ökning

Enligt tidigare uppgifter ger det pågående avtalet med IFK Göteborg kring 12 miljoner kronor per år. Martin Kurzwelly hoppas på en ökning.

– Vi diskuterar vilken ­nivå som de är intresserade av. Jag tycker att vi kan ta det till en nivå till. Samtidigt kan vi inte låsa oss vid ­Prioritet Finans, vi jobbar på andra spår också, påpekar han.

Hur ser du på att Prioritet finans vill ha en större insyn sportsligt och ha en rådgivande funktion?

Mats Gren, sportchef,

IFK Göteborg:

– Jag vet att  Prioritet Finans är en viktig partner för oss och både jag och Jonas Henriksson, som har hand om en eventuell förlängning, försöker i den mån vi kan hålla ”Nisse” lite informerad om vad som är på gång. Vi har varit där och pratat med honom, men mer i detalj kring detta har vi inte gått in på.

n Är det rimligt att en sponsor har en rådgivande funktion i sportsliga frågor?

– Rådgivande funktion? Jag vet inte vad det skulle betyda. Men information för en stor sponsor ser jag inte som orimligt. Men vad det skulle betyda mer vet jag inte.

Adam Johansson, högerback,

 IFK Göteborg:

– Jag vet inte om jag spontant tycker det är bra. Jag kan tycka att det är sportchefens och klubbens roll kan jag se det som, sen vet jag inte hur bra deras fotbollskunskaper rent professionellt är. Även om man lägger in pengar är det kanske inte deras roll.

n Har de rätt till mer information?

– Sponsrar man ett lag med så mycket pengar ska man

få ut mer än bara sitt namn. Jag köper att de ska få mer ­information, men sen när det gäller det sportsliga så vet

jag inte.

Mikael Stahre, tränare,

IFK Göteborg:

– Det är föreningen som tecknar avtal med en partner, jag är tränare och tar ut ­laget. Under den tiden jag varit här tycker jag att vi har haft ett ganska bra klimat med våra sponsorer och partners. Jag lever i en värld där jag jobbar av uppdrag av sport­chefen och klubbdirektören, detta är inget jag ­fattar beslut om.

AVTAL PÅ TRE ÅR

Prioritet Finans tog över som IFK Götborgs stjärnsponsor 2011 efter Ica. Företaget sponsrar även andra klubbar som RIK, Hammarby­ handboll, Djurgården (dam och herr).

Avtalet med IFK Göteborg löper ut efter säsongen och förhandlingar om ett nytt avtal pågår. I det första avtalet fanns inte krav på poster inom organisationen som det till exempel gjorde när företaget gick in och sponsrade RIK.

Avtalstiden som diskuteras är tre år.

Prioritet Finans är störst i Sverige på fakturaköp. Företaget pekades 2011 ut i SVT:s Uppdrag Granskning för att ha gjort affärer med grova brottslingar. Prioritets inkassobolag anklagades för köpa fakturor som kunde användas för penningtvätt. IFK Göteborg skulle granska uppgifterna men när Finansinspektionen inledde en undersökning avstod klubben. I februari 2012 friades Prioritet Finans.

ARTIKELN HANDLAR OM