Fotboll

Konflikten som stoppade allsvenska spelprogrammet

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Allsvenska klubbarna sa nej – trots vädjan

Här är orsaken till att det allsvenska spelprogrammet försenats: en dispyt på högsta nivå mellan Svenska Fotbollförbundet och de allsvenska klubbarna.

I slutändan sa de allsvenska klubbarna nej till att ge landslagen mer tid inför U21:s EM-slutspel i sommar och landslaget inför EM-kvalet.

I vanliga fall ligger det allsvenska spelprogrammet klart i december inför kommande säsong.

Den här gången har det blivit mer försenat än någon gång tidigare.

Starkt önskemål från landslagen

– Det fanns ett starkt önskemål från landslagsledningen att allsvenskan skulle ta uppehåll tidigare, kring 3 juni, i stället för 7 juni, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

Framför allt U21-landslaget med förbundskaptenen Håkan Ericson ville ha mer tid att förbereda sig inför U21-EM i Tjeckien i sommar där Sverige, med ett flertal allsvenska spelare, spelar sin första match 18 juni.

En semifinalplats i U21-EM garanterar Sverige en plats vid OS-fotbollen i Rio de Janeiro 2016.

Dessutom spelar A-landslaget vänskapslandskamp mot Norge 8 juni, dagen efter sista allsvenska omgången före sommaruppehållet...

När tävlingskommittén inte kunde hitta en lösning tillsammans med tjänstemännen från Föreningen Svensk Elitfotboll efter önskemålet om att pausa allsvenskan tidigare lyftes fråga till högsta nivå inom svensk fotboll.

Medling på högsta nivå

Förbundsstyrelsen via SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson kontaktade SEF-ordföranden Lars-Christer Olsson.

– Vi sa nej på nytt. Vi får helt enkelt inte ihop allsvenska spelprogrammet på ett hållbart sätt annars. Vi ställde även frågan till elitföreningarna och beslutet att säga nej var enhälligt, säger Lars-Christer Olsson.

– Landslagsledningarna vill ta av våra dagar, men det går inte att gnaga mer på klubbarnas begränsade speltillfällen. De som redan förlorat mest på Uefas låsningar av dagar till exempel vid Champions League är det inhemska seriespelet.

– De dagarna extra som landslagen hade fått tyckte vi inte var av någon avgörande betydelse, säger Lars-Christer Olsson.

Speldatum fastslagna

SEF:s definitiva nej kring jul till ändringarna innebar att speldatumen för allsvenskans omgångar till slut har slagits fast.

Nu ska de bara fyllas med matcher också från och med allsvenska premiären 5 april...

– Nu lägger vi ut alla lag i en lottningsnyckel där vi tar hänsyn till arenatillgång, derbyn och så vidare, säger Gerhard Sager.

– Sedan sätter vi oss inom kort med tv-bolagen som har sändningsrättigheterna, polisen och Svenska Spel och pusslar med matcherna. Vi har även fått in synpunkter från fansen via deras organisation, SFSU.

– I en sista vända får sedan klubbarna slutligen godkänna spelprogrammet.

Och när blir det klart?

– Jag är helt övertygad om att vi hinner färdigt före sista januari, säger Gerhard Sager. Det är senare än normalt, men i god för att hinna planera allsvenskan.

ANNONS

Proppen ur mot USA? Sist Tre Kronor mötte dem i hockey-VM vann vi med 6-0! Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!