Efter hårda kritiken – Özil slår tillbaka

FOTBOLL

”Rubrikerna var orättvisa”

Mesut Özil, 25, anser själv att är en av världens bästa playmakers.

Men i hemlandet Tyskland har han varit starkt ifrågasatt.

– Det är konstigt. Den negativa kritiken har ingen grund, säger Arsenalstjärnan till The Telegraph.

Foto: Mesut Özil.

För ett år sedan slog transferbomben ned.

Mesut Özils övergång från Real Madrid till Arsenal var fjolårets stora sillysnackis och prislappen landade på 425 miljoner kronor.

Men det blev bara fem mål på 26 PL-matcher för tysken som brottades med skadeproblem och ojämna prestationer under första säsongen.

”Det var konstigt”

I hemlandet ifrågasattes om Özil var en spelare för den stora scenen och debatten kulminerade när respekterade fotbollsmagasinet Kicker publicerade en artikel i mars med rubriken ”Özil-debatten: En man för de stora matcherna?”. Legendarer som Lothar Matthäus, Paul Breitner och Michael Ballack var några av profilerna som kritiserade Mesut Özil.

Sedan tidigare hade Zinedine Zidane också gått hårt åt 25-åringen.

– Det var konstigt. Där stod jag, med en stor turnering framför mig, och allas kritiska blickar var på mig. Det var inte bara Kicker, det var tv och andra tidningar. Det förvånade mig, säger Özil i en lång intervju med brittiska The Telegraph.

Den tekniske mittfältaren menar att kritiken saknade grund, särskilt med tanke på hur han bidrog till att ta Tyskland till VM-slutspelet i Brasilien.

– De negativa rubrikerna var orättvisa. Jag gick från att vara tysk fotbolls älskling, juvelen i kronan, till att bli pepprad i medierna, säger Özil.

”Alla vet det”

I VM var Mesut Özil bofast i ”Jogi” Löws landslag som tog VM-guld.

Men i positionen ute till vänster berövades Özil sin favoritposition som playmaker i ”nummer-10-rollen”.

– Jag är en av världens bästa spelare i nummer-10-positionen. Fans, tränare, spelare – alla vet att jag är som bäst i playmakerrollen. Men Joachim Löw behövde mig på vänsterkanten, det handlade inte om individen utan vad som var bäst för laget, säger Özil.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arsenal FC