Fotboll

Fyndet: 1606 kvitton – och en k-pist

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Matchfixningshärvan växer – ännu en person anhållen

Totalt är fem personer inblandade denna gång.
Totalt är fem personer inblandade denna gång.

Ytterligare en person, en fotbollsmålvakt, har anhållits i den matchfixningshärva som rullas upp just nu.

Sedan tidigare sitter en domare, samt en före detta domare/klubbledare anhållna.

Bakom den misstänkta matchfixningen står två av toppnamnen inom den liga som härjar i Småland med omnejd, misstänker polisen.

Vid en husrannsakan hos en av personerna ska man ha hittat 1606 spelkvitton – och en k-pist.

Det hela gäller en målrik match i division två med många varningar från 2014.

De insatser som satsats har i huvudsak lagts via utländska spelsajter.

Svenska Spel har endast bistått polisen med information i efterhand, och den anmäldes inte av Svenska Fotbollförbundet.

– Det har kommit fram uppgifter vid andra utredningar och genom polisiärt underrättelsearbete. Våra tidigare erfarenheter har gjort att polisen kunnat finslipa sina arbetsmetoder, säger Johan Lindmark, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Hittade 1606 spelkvitton

Totalt är fem personer inblandade denna gång:

En 43-åring och en 33-åring som enligt uppgift betraktas som toppnamnen i den liga som under de senaste åren har härjat i Småland med omnejd i städer som Jönköping, Värnamo, Växjö, Landskrona och Malmö. Här finns kopplingar till grov, organiserad brottslighet.

43-åringen är sedan tidigare åtalad i den norska matchfixningshärva som går upp i rätten i mars månad.

Vid en husrannsakan i en lägenhet med anknytning till 33-åringen hittade polisen 1606 spelkvitton. I en skolåda fann man en mindre kulsprutepistol. Polisen utreder även ett spelkonto med koppling till mannen där miljontals kronor ska ha satts in. 33-åringen är sedan tidigare dömd för grov misshandel och har figurerat i ett större narkotikamål. Både 33-åringen och 43-åringen misstänks nu för grovt bedrägeri och grovt givande av muta.

En före detta domare och klubbledare i 40-årsåldern som har en koppling till den 24-åring som i höstas friades av Jönköpings tingsrätt där han stod åtalad för grovt givande av muta. Fallet är överklagat till Göta hovrätt. Precis som 24-åringen tros mannen i 40-årsåldern vara den mellanhand som kontaktar spelare och domare med ett första erbjudande.

En domare i 30-årsåldern som ska ha dömt den målrika matchen och delat ut en mängd varningar. Domaren har ingen koppling till tidigare utredningar men misstänks nu för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

En fotbollsmålvakt i 30-årsåldern som stod den aktuella matchen. Målvakten har ingen koppling till tidigare utredningar men misstänks nu för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Inväntar svar från utlandet

Tillslagen mot personerna har skett i veckan i flera städer i Smålandsområdet. Att det händer just nu förklarar åklagare Johan Lindmark så här:

– Vi har inväntat vissa svar från utlandet där vi haft rättshjälp.

Under dagen hålls förhör med fyra av personerna, sedan tar åklagaren ställning till om de kommer att släppas. Några fler gripanden är inte aktuella.

– Vi har fått in de personer vi skulle få in, säger Johan Lindmark.

Försatts på fri fot

Under eftermiddagen hade samtliga personer utom målvakten försatts på fri fot men han väntas släppas under kvällen efter ett kompletterande förhör.

Enligt åklagaren Johan Lindmark kvarstår misstankarna mot samtliga fem personer i den nya matchfixningshärvan:

– Jag känner att jag har en tydlig bilden av den. Nästa steg är att vi går in i en analysfas där vi ska se vad vi har fått fram, och utifrån det bestämmer vi hur vi går vidare, säger Johan Lindmark.

Sportbladet har pratat med de båda fotbollsdomarnas advokater, och deras klienter nekar till brott.

Till Dagens Nyheter säger Jonas Carlsson som representerar 33-åringen:

– Jag kan bara bekräfta att min klient är misstänkt för grovt bedrägeri.

43-åringens advokat säger att hans klient "förnekar brottet i dess helhet", och fotbollsmålvaktens advokat har inte gått att nå.

LÄS MER: Sportbladets Robert Laul: Ett större hot mot fotbollens trovärdighet finns inte.

’SMÅLANDSLIGAN’

MAN, 33 ÅR  ”BOSSEN”

Förekommer i förundersökningen till ”Värnamo”-fallet. Är inte brottmisstänkt där men pekas ut av misstänkte 24-åringen som en ”farlig” person som ”har tips om matcher”. Är tidigare dömd till fängelse för grov misshandel och figurerar i ett antal pågående mål gällande narkotikasmuggling och vapenbrott. Har mer eller mindre tydliga kopplingar till flera av personerna i den här listan.

  Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

MAN, 43 ÅR  ”HUVUDMANNEN”

Förekommer i förundersökningen till ”Värnamo”-fallet men är inte brottmisstänkt där.

Står däremot åtalad i Norge där han misstänks vara en av två huvudmän bakom en spelkupp 2012 där två matcher i norska tredjeligan ska vara fixade. Före detta pokerspelare och bekant med den 33-årige bossen.

  Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

........................................

MAN, 24 ÅR  ”SPRINGPOJKEN”

Avstängd i två år från fotbollsspel av SvFF men friades i Jönköpings tingsrätt från åtalet om grovt givande av muta. Åklagaren har överklagat och målet kommer upp i Göta hovrätt till våren. 24-åringen är misstänkt för att ha försökt få tre spelare i IFK Värnamo att lägga sig mot Gais 2013. Åklagaren beskrev i tingsrättsförhandlingarna 24-åringen som en sorts springpojke, den hyggliga fotbollskillen som tar första kontakten.

  Åtalad i det överklagade ”Värnamo-fallet”.

MAN, 40-ÅRDSÅLDERN  ”DOMAREN 1”

Har kopplingar till 24-årige ”Springpojken” och en bakgrund som klubbledare på mellanhög nivå. Dömde aldrig den aktuella matchen men har anhållits.

Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

MAN, 30-ÅRSÅLDERN  ”DOMAREN 2”

Har dömt matcher så högt upp som i division två, och dömde den aktuella matchen.

  Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

MAN, 26 ÅR  ”FÖRE DETTA ELITSPELAREN”

Före detta svensk elitfotbollsspelare som står åtalad för att ha låtit sig mutas i den misstänkte spelkuppen i Norge 2012 när Asker förlorade mot Frigg med 7-1 i norska tredjeligan. Har en koppling till 33-årige bossen via en släkting.

  Åtalad i norska matchfixningsmålet.

MAN, 27 ÅR   ”DIVISION TVÅ-STJÄRNAN”

Står åtalad för att ha låtit sig mutas i den misstänkte spelkuppen i Norge 2012 när Asker förlorade mot Frigg med 7-1 i norska tredjeligan. Kompis med ”Före detta elitspelaren”. I dag har 27-åringen lämnat Norge och gör i stället succé för ett lag i Sverige som nyligen tagit klivet upp i division ett.

  Åtalad i norska matchfixningsmålet.

MAN, 25 ÅR  ”VÄNNEN”

En av tre personer som är misstänkta för grovt bedrägeri i samband med den misslyckade spelkuppen som togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning där en halv miljon kronor satsades på fyra matcher i division ett/två under hösten 2013. Umgås med den 33-årige bossen.

MAN 33 ÅR  ”EGENFÖRETAGAREN”

En av tre personer som är misstänkta för grovt bedrägeri i samband med den misslyckade spelkuppen som togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning där en halv miljon kronor satsades på fyra matcher i division ett/två under hösten 2013. Driver ett företag inom PR och reklam.

MAN 40 ÅR  ”PIZZABAGAREN”

En av tre personer som är misstänkta för grovt bedrägeri i samband med den misslyckade spelkuppen som togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning där en halv miljon kronor satsades på fyra matcher i division ett/två under hösten 2013. Har tidigare drivit en pizzeria.

MAN, 27 ÅR  ”LANDSKRONASPELAREN”

Stängdes av från spel 2013 när Landskrona Bois polisanmälde tre misstänka matcher. Har idag lämnat Bois och spelar i en längre division. Matcherna är fortfarande föremål för polisutredning.

MAN, 29 ÅR  ”UPPDRAG GRANSKNING-VITTNET”

Stängdes av från spel 2013 när Landskrona Bois polisanmälde tre misstänka matcher. Flyttade till Kosovo där han nu spelar. Uttalade sig inför dold kamera i SVT:s Uppdrag Granskning och påstod att en match i allsvenskan 2014 varit uppgjord, något som hittills inte gått att belägga.

Sammanställning: Robert Laul

POLISANMÄLDA MATCHER I SVERIGE OCH NORGE 2012-2015

Syrianska Kerburan–Kvarnsveden, division 2 norra Svealand • Halmia-Limhamn Bunkeflo

division 1 södra • Ljungby–Prespa Birlik, division 2 södra Götaland • Eskilsminne–Råslätt,

division 2 västra Götaland • Lund–Kristianstad, division 1 södra • Gunnilse–Kärra, division

3 nordvästra Götaland • Falkenberg–Landskrona, Superettan • Örebro–Landskrona,

Superettan • Brage–Landskrona, Superettan • Gais–Värnamo, Superettan • Jönköp.–Syrianska,

Superettan • Assyriska BK–Tenhult, division 2 västra Götaland • Östsiden–Follo, norska

division 3 • Frigg–Asker, norska division 3 • Lag X–Lag X, division 2 Sverige.

I vissa matcher kan misstanken vara avskriven men att där i stället finns personer som är aktuella i andra utredningar. Basketärenden gäller ett tiotal matcher i svensk basket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!