Är lugn inför trycket: ’Man bara njuter’

FOTBOLL

Publiktrycket är galet inför derbyt.

Men Stefan Batan är lugn.

– Man är i en sådan ålder nu. Man bara njuter, säger 29-åringen.

Det är Batans Hammarby som har pressen på sig.

”Bajen” tappade poäng mot Landskrona förra helgen och måste därför vinna för att ta sig till ­kvartsfinal i svenska cupen. För AIK räcker det med kryss.

– Vi har lagt Landskrona­matchen bakom oss och vi vet om situationen. Vi vet om att den prestationen inte var bra, vi kommer göra det ­betydligt bättre nu, säger ­Stefan Batan, och fortsätter:

– Det är en perfekt match för att se var vi står – och det är klart att det är viktigt att vinna. Både för att gå vidare och för att det vore otroligt skönt att ge en seger till våra ­supportrar som verkligen brinner för det här.

Någon risk för övertändning tror han inte på.

– Jag hoppas inte det. Vi har många erfarna som har spelat ett derby ­tidigare och vet vad det handlar om.

Vad kan man förvänta sig för matchbild?

– Det blir mycket kamp eftersom det är gräsmatch. Mycket tuffa dueller. Och det är klart att man blir påverkad av trycket runt omkring, man vill visa att man vill vinna matchen och blir tuffare i duellspelet.

I AIK är det nyförvärvet Dickson Etuhu som ska stå för hårdheten.

32-åringen har många derby­minnen – inte minst de glödheta ­Premier League-mötena mellan Sunderland och Newcastle – och också han medger att det är svårt att hålla igen i täta rivalmöten.

Nigerianen gissar på en ursinnig matchinledning.

– De första 20 minuterna kommer vara massiva. Det är de viktigaste i matchen. Då kommer det vara ­hektiskt och full fart. Vi kan göra misstag, de kan göra misstag, säger Etuhu.

– Men sedan kommer det att ­lugna ner sig och bli mer taktiskt. Men ­första 20, de kommer bli speciella.