Hans beslut gör att vi kan drömma igen

FOTBOLL

Sjögren: Två tv-spelslag mot Kokes egna drömbygge

Efter att Atlético blåst dem på ligatiteln i våras satte sig Barcelona och Real Madrid för att spela tv-spel.

När de blivit fyrkantiga i ögonen stod de där med varsitt fantasilbygge.

Sedan startade Koke sin kontroll och valde ett helt annat lag ändå.

Hans eget drömlag.

Foto: Sportbladets Patrik Sjögren.

Det var en praktsensation när Atlético Madrid förra säsongen sänkte jättarna Real Madrid och Barcelona i ligan – men sedan kom verkligheten i kapp skrällgänget. Chelsea hämtade tillbaka succémålvakten Thibaut Courtois och kastade in Diego Costa samt Filipe Luiz i samma kärra för att spara bränsle. I ett svep försvann Atléticos viktigaste utpost defensivt och deras mest fruktade vapen offensivt till London-klubben.

Världsmästaren i avfallskvarnen

Där och då kunde (och borde kanske) årets titelhopp försvunnit. Där och då trodde jag att La Liga skulle återgå till att bli en tvålagsliga.

För samtidigt som Atlético fick se sina bästa spelare försvinna slog Real Madrids president Florentino Perez på tv:n och kollade på VM. När turneringen i Brasilien var över lyfte han på luren och beställde hem skyttekungen James Rodriguez och mästaren Tysklands spelfördelare Toni Kroos. Sedan kastade han världsmästaren Sami Khedira och CL-hjälten Angel di Maria i avfallskvarnen.

Barcelona i sin tur inledde en enorm renovering efter den titellösa säsongen. Alexis Sanchez och Cesc Fabregas ansågs överflödiga och gjorde plats för Premier League bäste spelare Luis Suarez och Europa League-mästarna Sevillas främste Ivan Rakitic.

Det var som om Real och Barcelonas presidenter kopplade upp sig på nätet och avverkade ett transferfönster på tv-spelet. Jättarna spände musklerna för att vifta bort lillebror men när årets första titel delades ut i Spanien var det Atlético som jublade igen.

”Var inte dags att lämna”

Han som gör att vi kan drömma om en lika spännande trelagskamp i år igen heter Koke. 22-åringen har fostrats i Atlético och hade efter förra säsongens succé chansen att lämna klubben för någon av de allra största. Precis som Diego Costa gjorde. Precis som Falcao, Sergio Agüero och Fernando Torres gjort innan honom. Barcelona ringde, Atlético tvingades acceptera och historien såg ut att upprepas.

– Men det var inte dags att lämna. Det här är min klubb. Hur kan jag lämna Atlético mitt i klubbens bästa tid någonsin, frågade sig Koke och viftade bort anbudet.

Utan det beslutet är jag osäker på om matchhjältarna från supercupen Mario Mandzukic och Antoine Griezmann hade övertygats av Atléticos projekt. Utan det beslutet kunde La Liga mycket väl förvandlats till en duell igen.

Nu får vi istället se Real Madrids och Barcelonas tv-spelselvor kämpa tills tummarna blöder. Och Koke utmana dem med sitt alldeles egna drömlag.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga