"Kommer att svida"

FOTBOLL

Nilsson slutar med sin tunga last om Elfsborg inte kommer topp-tre

1 av 4 | Foto: Känner sig stark Lasse ­Nilsson är i sitt livs form efter att ha slutat med många laster som till ­exempel cola och energi­dryck. Nu har han slagit vad med ­Sportbladet om att skippa snuset om Elfsborg inte slutar topp-3 i allsvenskan.Foto: ANDERS DEROS

Elfsborg ska sluta topp-tre i år.

Om inte måste anfallaren ­Lasse Nilsson göra sig av med en tung last.

– Jag slutar snusa i sex veckor och gör vad jag kan för hålla det livet ut. Det kommer att svida, säger han.

Träningen på Borås Arena blir nästan två timmar lång. Efteråt lämnar Lasse Nilsson planen ­direkt och säger:

– Jag kommer snart, ska bara ­lägga in en snus...

En kort stund senare slår vi oss ner i solskenet. Och ja, det var ju den där fula ovanan, som kommer att hamna i centrum.

Före detta lagkamraten och ­vännen Johan Larsson, nu i Bröndby, kom med förslaget och Lasse Nilsson nappar på Sportbladets vad inför allsvenskan. Om Elfsborg missar topp-tre måste han sluta snusa.

– Att snusa är det dummaste man kan göra. Jag har snusat för länge. Jag har sagt flera gånger att jag vill sluta, säger Lasse Nilsson.

Blev kvitt flera laster

Förra gången var i höstas och nu blir det en förhandling om hur lång tidsperiod han ska lova.

– Jag klarade det nästan en ­månad senast, säger han.

Då måste vi höja det nu, till två kanske?

– Vi säger sex veckor..., säger Lasse Nilsson och slänger själv med ett extra löfte:

– Om vi vinner SM-guld får jag väl sluta då med...

Elfsborgs anfallare vill gärna bli av med beroendet. Försöket i ­höstas var seriöst och gick hand i hand med en nysatsning på fot­bollen.

Efter hjärnskakningen, som höll honom borta från plan stora delar av hösten, var Lasse Nilsson inställd på att aldrig mer kunna ­spela fotboll. När han kom till­baka var det som att få en ny chans och 33-åringen ville göra det bästa av situationen.

– Jag fick ny motivation. Det blev ett bra tillfälle. Jag körde tuff ­träning tillsammans med fystränaren och jag gjorde en rensning, ­säger Lasse Nilsson som gjorde sig av med flera laster.

– Jag har slutat med det mesta. Renlevnadsmänniska är att ta i, men ändå. Jag äter väldigt lite socker, jag har slutat att dricka ­kaffe och energidrycker eller ­cola. Jag hade ett beroende för ­energidrycker också, säger han.

Saknade ordken

Snuset klarade han inte av att hålla sig ifrån, men det andra.

Och han har fått utdelning av sin hälsosamma träningssatsning.

 – Det är en väldig skillnad. ­Styrkebiten har gjort mycket. ­Förra året hade jag långa stunder då jag kände att jag var först på ­bollen men jag orkade inte skjuta ifrån efteråt. Jag hade en fint men när jag skulle vända åt andra ­hållet och så orkade jag inte ­skjuta ifrån riktigt, säger han och ­fortsätter:

– Nu har jag kraft att skjuta ifrån. Jag kan sidoförflytta flera gånger. Jag kan jaga ikapp en boll, vinna den, hålla undan och inte bara slå den tillbaka.

Men du ska väl inte löpa så stor risk med ditt vad, att Elfsborg ska vara topp-tre känns väl ­rimligt? Även om ni missade knappt i fjol?

– Ja, där ska vi vara. Vi var inte bra på slutet i fjol. Det var ­förståeligt att vi inte riktigt ­orkade hålla ihop det med allt som var, det var kämpigt, säger Lasse Nilsson och syftar på managern Klas ­Ingessons bortgång.

Nygamle tränaren Magnus ­Haglund har byggt vidare på den grund som fanns. Lasse Nilsson pekar dock på en skillnad:

– Vi har ett annat djupledstänk än vi hade innan, säger han.

Om DET inte räcker till topp-tre får Elfsborg förbereda sig på en ­irriterad medspelare.

– Jag tror att det syns väldigt väl på mig när jag försöker sluta för ­tidigare har jag varit ganska ­aggressiv, nästan elak.., säger han.

■ ■ ■

Bästa och värsta arenorna

Vadet med Sportbladet: Elfsborg slutar topp-tre, annars måste Lasse Nilsson fimpa prillan

Röster om vadet

Johan Larsson, före detta lagkamrat numera i Bröndby:

– Lasse får helt enkelt sluta snusa om inte Elfsborg klarar topp-tre. Han har försökt tidigare och är helt odräglig när han försöker, det vet jag...  

Birgitta Nydal Svärd, tobakssamordnare i Västra Götalandsregionen och legitimerad sjuksköterska på ­mottagningen för tobaksavvänjning på Sahlgrenska ­sjukhuset i Göteborg:

– Vill han sluta så lovar jag att ställa upp och hjälpa honom! Han har bättre chans att lyckas om han får professionell hjälp. Vi har i sammanhanget ”Ett tobaksfritt Sverige 2025” pratat om att försöka få en kille – eller ett helt lag – som spelar ­hockey eller fotboll att säga att nu skippar jag prillan. De är förebilder för ungdomar.

Hur svårt är det att sluta snusa?

– Många som kommer hit säger att det är svårare att sluta snusa än att sluta röka. Men vi har lika bra resultat för det. Det finns tre viktiga faktorer för att klara av det: motivationen är ­viktigast. Sen måste man ha en plan och sen bör man använda ett läkemedel av något slag den första perioden.

Vad säger du om Lasse Nilssons tidsperiod, sex veckor?

– Det är väldigt individuellt men när vi har patienter som ska sluta röka eller snusa brukar vi ha en behandlingstid som sträcker sig på tre månader.

Hur farligt är det att snusa?

– Man får i sig omkring 2 500 kemiska ämnen med snus. Det finns tungmetaller som bly och kadmium, man hittar också ibland arsenik och nickel. Vi vet att det är starkt beroendeframkallande och vi får ofta ­remisser från tandläkare. Vi vet också att snus ger en ökad risk för bukspottscancer.

– Det som förvånar är att idrottsutövare snusar för att man vet att snuset kan ge mer muskelbristningar och skador på ligamenten. Det borde de tänka på.

ARTIKELN HANDLAR OM