Mejla

Simon Bank

Idiotiskt sagt – men kanske inte så dumt

FOTBOLL

Paris Saint-Germain är byggt för Europa och inte för geggiga ligamatcher, sa Leonardo.

Det var idiotiskt sagt.

Men det var kanske inte så dumt.

För att vara en festkväll på Parc des Princes så var det märkligt likt en vanlig dag på jobbet.

PSG hade varit så sensationellt sprudlande på Mestalla att de hade med sig en trygg krockkudde hem till Paris – och Carletto Ancelotti vet bättre än de allra flesta hur man vilar på den sortens kuddar.

Det var upp till Valencia att blåsa igång den här matchen om det skulle bli match, det var upp till Valverde att skicka in adrenalin och nerv.

Den här kvällen tänkte PSG, om vi ska hårddra det, vara mer Reims än Paris Saint-Germain. Och faktum är att det passar dem ganska bra.

När PSG går ut för att dominera matcher mot fysiska, elaka, cyniska, kämpande bottenlag i Ligue 1 så har de ofta bara ett eller två vapen för att lyckas. Det ena heter Zlatan Ibrahimovic, och när han inte riktigt orkar vara Zlatan Ibrahimovic – som i februari – så blir livet väldigt jobbigt för laget som alla vill slå.

Lucas Moura är en spelare som kan dyrka upp låga, krigande försvar. Javier Pastore skulle kunna vara det, om nu inte hela hans person var så svårt cyklotomisk.

Allt föll på plats

Men i mångt och mycket är det ju som Leonardo sa: Det här är ett lag som är byggt för Europa.

På Mestalla föll precis allt på plats; presspelet, attityden, briljansen hos anfallsspelarna. Igår hade de ingen Zlatan, så de ställde upp med 4-4-2 och ordning och reda istället. Två anfallare som tog defensivt jobb, och framför allt en försvarskvadrat som gav dem precis den stabilitet ett lag behöver för att bli ett av Europas åtta bästa: Thiago Silva och Alex, bakom den å-så-vuxne Thiago Motta och Matuidi.

Thiago Silva var sitt vanliga totalsäkra jag, den älskvärde Matuidi var bäst på planen med sitt yttuggande bollvinnande. Soldado fick en enda chans, mycket mer var det inte.

Offensivt? De testade inte Valencias osäkra backlinje så mycket, men det mer tillbakadragna Europaspelet passar fint för kontringsspelare som Lavezzi och Gameiro (han har alltså bättre målsnitt/minut än Zlatan den här säsongen).

Ikväll satt genierna på läktaren – både Zlatan och 90-talsikonen Raï var där – och vad de såg var ett vältajmat kollektiv som gjorde jobbet som skulle göras.

Valencia fick ha bollen

Jo, de släppte in ett onödigt skott från Jonas, men kvitterade med att stjäla en lika onödigt tappad boll från Tino Costa och låta Lavezzi trycka in 1–1.

Valencia fick ha bollen, PSG fick ha kontrollen. När allt var över hade Thiago Silva nära till tårarna, Ancelotti skrek som han hade skrikit om han lett Milan till VM-guld, OS-guld och Nobelpris samma dag.

Det här betydde mer än mycket för väldigt många.

Qatariska miljarder räcker kanske inte för att ta poäng av Champagne-laget Reims, med en budget på 200 miljoner per säsong – men de räcker för att vara med när Champions League går in i kvartsfinalrundan och Zlatan Ibrahimovic är tillbaka för en eller två matcher.

– Ici c'est Paris, skrek publiken på Parc des Princes, det lät som att de höjde volymen för varje gång de skrek.

Det räckte inte att hela Europa hörde. Det här skulle höras hela vägen till Qatar.

Av: 

Simon Bank

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll