Har haft svårt att få bilder på Nordkorea...

Tufft att få ut information inför matchen: ’Hjälper inte’

Erik Hamrén har haft tufft att scouta Nordkorea.
Erik Hamrén har haft tufft att scouta Nordkorea.

CHIANG MAI. I kväll landar fotbollslandslaget i Thailand för King’s Cup.

Men att skaffa information hur första motståndaren Nordkorea spelar har varit lättare sagt än gjort:

– Det finns inte en chans att de hjälper till med rörliga bilder, säger scouten Reine Almqvist som endast lyckats komma över en match – från 2011.

Den årliga januariresan med spelare från skandinaviska ligor samt amerikanska MLS går den här gången till Chang Mai i Thailand. Sverige har en fin tradition att försvara: de har deltagit i King’s Cup vid tre tidigare tillfällen och vunnit turneringen varje gång (1997, 2001 och 2003).

Arrangören Thailand har utöver Sverige även bjudit in Nordkorea och Finland och på tisdag morgon svensk tid är det dags – Sverige–Nordkorea.

Men att skaffa information om den slutna diktauren Nordkorea är problematiskt – även när det handlar om en lek som fotboll.

– Vi har haft rätt svårt att få tag på bilder hur Nord­korea spelar. Det är ett lag som är svårscoutat om man säger så, berättar förbundskapten Erik Hamrén.

Behåller bilderna

Uppdraget att förbereda Sverige på vad som komma skall har landslagsscouten Reine Almqvist. Men trots att Nordkorea nyligen mötte såväl Australien som Taiwan har han inte lyckats hitta matchbilder.

– Det finns inget på Australiens eller andra länders hemsidor heller, suckar Reine Almqvist.

Nordkorea hjälper inte till?

– Det finns inte en chans. De lägger ingen tid på det. De har säkert bilder men väljer att behålla de för sig själva skulle jag tro utan att ­veta säkert, menar Almqvist.

Efter många om och men lyckades Reine komma över en landskamp från 2011 med Nordkoreas dåvarande U20-lag.

– De flesta spelare som var med då är med nu också. Jag har fått fram det som går att få fram i bildväg, säger han.

Hur spelar Nordkorea?

– Ett ganska vanligt 4-2-3-1. Traditionellt utan konstigheter.

En titelmatch

Reine Almqvist har även scoutat Finland och Thailand som väntar i en eventuell final eller tredjeprismatch. Framför allt Thailand imponerar, menar Almqvist:

– De är jätteintressanta. De spelar på ett annorlunda sätt, ungefär som jag tror att fotboll kommer att spelas i framtiden.

Mötet med Nordkorea är dessutom titelmatch i UFWC – The Unofficial Football World Championships – eller ”fotbollens mästarbälte” som det kallas. England var första land att vinna en landskamp, 1872 mot Skottland. Sedan dess har mästarbältet vandrat vidare ända till Nordkorea som vann det av Japan som i sin tur vunnit det av Argentina som vann det av Spanien och så vidare bak till 1872.

Svensk seger på tisdags innebär med andra ord att Sverige är inofficiella världsmästare i fotboll.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN