Ordern: Visa inga mål

Elfsborg bryter mot reglerna i jakten på guldet: ’Vara kloka’

mörkar  I vanliga fall visas alla mål från de övriga matcherna på storbildsskärmen på Borås Arena. Men ett besked om att MFF gjort ett tidigt mål på Råsunda är något Elfsborg helst inte vill ge spelarna på planen.
mörkar I vanliga fall visas alla mål från de övriga matcherna på storbildsskärmen på Borås Arena. Men ett besked om att MFF gjort ett tidigt mål på Råsunda är något Elfsborg helst inte vill ge spelarna på planen.

BORÅS/MALMÖ. Malmö FF använder walkie-talkies för att få information från Borås Arena. Elfsborg mörkar målutvecklingen på Råsunda för sina spelare.

Något som är ett avtalsbrott då samtliga mål i andra matcher ska visas som en service till publiken.

– Jag tror inte att någon protesterar om vi gör en sportslig bedömning, säger klubbdirektören Stefan Andreasson.

Förutsättningarna är inte särskilt komplicerade inför det allsvenska avgörandet. Vinner Elfsborg mot Åtvidaberg är de svenska mästare oavsett hur det går mellan AIK och Malmö. Vinner Malmö med två mål eller mer räcker det inte med oavgjort för Elfsborg. Vinner Malmö med 1–0 eller 2–1 måste Elfsborg som sämst spela 3–3 eller 4–4.

Tränaren Jörgen Lennartsson behöver därför inte fundera så mycket på det taktiska.

– För vår del handlar det om att vinna en match precis som vanligt. Spelar vi 0–0 eller 1–1 eller 2–2 och Malmö vinner räcker ju inte det. Och vinner inte Malmö har det ingen betydelse vad vi gör, säger Lennartsson.

Press på Elfsborg

Det mest dramatiska läget uppstår vid ett tidigt Malmö-mål på Råsunda. Det kan sätta Elfsborgspelarna under större press. När Sportbladet pratade med Jörgen Lennartsson i går förmiddag hade inget beslut fattats om eventuella mål ska visas på storbildsskärmen.

– Det är en fråga vi ska diskutera under eftermiddagen. Vi hade uppe i den i går men hann inte ta ett beslut, säger han.

När Sportbladet pratar med klubbdirektören Stefan Andreasson på kvällen visar det sig att situationen är komplicerad och känslig. Själva syftet med storbildsskärmarna – förutom att visa repriser – är att informera om mål i andra matcher. Att inte visa målen är avtalsbrott enligt en överenskommelse mellan klubbarna.

– Men vi tycker inte att det fungerar till belåtenhet på andra arenor. Däremot brukar vi sköta det som man ska enligt gällande avtal, säger han.

Hur gör ni vid tidigt MFF-mål?

– Jag tror vi kommer vara kloka vad vi visar från Råsunda.

Ni kommer inte att visa ett tidigt Malmö-mål?

– Så kanske du kan tolka det. Det gäller att ha sunt förnuft. Jag tror inte att någon på Borås Arena protesterar om vi gör en sportslig bedömning, säger Stefan Andreasson.

Full koll på bänken

Däremot har ledarteamet full koll på utvecklingen på Råsunda från bänken. Om Malmö exempelvis leder med 1–0 med en kvart kvar och det står 0–0 på Borås Arena, ja då måste Elfsborg forcera vilt framåt. Till sin hjälp har de Sportbladets app.

– Absolut. Det är klart att vi har den, jag har Sportbladets app. Jag kanske inte tittar själv, jag måste hålla koll på matchen, men det finns andra på bänken som kan ha det och meddela oss, säger assisterande tränaren Peter Wettergren.

Sådana nymodigheter litar inte Malmö FF på. För att försäkra sig om information från Borås Arena har lagledaren Leif Engqvist laddat upp med walkie-talkies (!):

– Telefonen brukar inte funka ibland om det är 30 000 människor på samma arena. Därför kommer jag ha walkie-talkie-kontakt med någon, jag vet ännu inte vem, på Råsunda som håller koll på matchen i Borås via radion eller tv:n, säger Leif Enqvist.

Dramat kan börja.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN