Mutumba: Tycker de såg ut att ha ganska dåligt självförtroende faktiskt

avFredrik Jönsson

Delad poäng, 1-1, i toppmatchen mellan AIK och Elfsborg.

Därmed leder Boråslaget allsvenskan.

AIK:s Martin Mutumba är dock inte imponerad av guldkonkurrenten.

– Jag tycker att de såg ut att ha ganska dåligt självförtroende faktiskt. De såg inte alls kvicka ut, säger Mutumba till Sportbladet.

Foto: Martin Mutumba och Mikael Stahre.

Elfsborg tog ledningen knappt halvvägs in i den första halvleken genom Victor Claesson när Daniel Majstorovic stod och sov efter en retur från Ivan Turina.

Efter en knapp timme kvitterade dock AIK till 1-1 efter ett drömmål av Martin Lorentzson, assisterad av Martin Mutumba.

- Det var en okej passning. Killen sätter den i krysset, då ser det ut som en fin passning. Jag brukar lägga såna passningar hela tiden men nu sätter han den i krysset och då är det en snyggare passning. Anders Svensson lägger såna varje match, säger Mutumba.

Skapade tryck

AIK skapade tryck på Elfsborg i slutet av matchen, men lyckades aldrig få in något segermål.

– Tråkigt, vi har intentioner att vinna matchen. Men vi är inte tillräckligt bra i sista tredjedelen, det är det som avgör, inget annat.

Vad är det som saknas i spelet?

– Med 15-20 minuter kvar började vi spela helt fel fotboll. Vi började spela långa bollar på forwards. Såna här typ som de älskar. Vi borde spelat runt, hittat mig, hittat högeryttern som spelade, Atakora eller DG (Daniel Gustavsson) och kört på inlägg, det är de inte bra på. Slå inlägg på marken, slå inlägg i luften. Där skulle vi vinna. Men att slå raka långa bollar på forwards, det har aldrig varit vårt spel.

Varför blev det så?

– Jag tror inte det är orken. Vi fick bara fel ide och sedan körde vi bara på den dumma iden.

Vad säger du om delad poäng?

– Men vi har allt i vår egna händer fortfarande, det vill jag tro.

Vann ni en poäng eller tappad två enligt dig?

– Det känns som de vann poängen. Andra halvlek hade de ingenting. Det enda de hade var Anders Svensson, det var hans som lugnade ner dom. Annars hade de ingenting.

”Gör en okej match”

Din egen insats?

– Jag kämpar på, blev inte utbytt som alla andra matcher. Jag trodde jag skulle bli utbytt när de gjorde trippelbytet, det är standard. Jag blev inte utbytt och fick energi av det. Jag tycker jag gör en okej match.

Det var en situation i första halvlek med Anders Svensson som skapade starka reaktioner på Råsunda. Han blev varnad och sedan applåderade han domaren Martin Hansson.

– Jag såg inte den, hörde bara. Men vad fan, det ska inte vara utvisning. Det är fotboll, det är känslor, man ska kunna göra vad man vill. Det där med utvisning när man firar mål eller applåderar domaren, kom igen nu. Killen är landslagsspelare, han har rutinen.

– Ge honom rött kort, det blir pajas då. Ska man inte få visa känslor? Jag är helt fel person att fråga såna grejer. Jag är helt emot såna gula kort, jag tycker man ska få ta av tröjan när man gör mål och tända bengaler, jag är lite mer sån.

Konkurrenterna spelar imorgon, vad tror du?

– Jag hoppas Helsingborg gör sitt jobb imorgon och i alla fall kryssar eller slår Häcken. Men det är svårt, Häcken är bra.

”Var mest Anders”

Och IFK Göteborg mot Malmö FF?

– Jag hejar alltid på Micke Stahre, haha.

Är Elfsborg en stark kandidat till guldet efter insatsen i kväll?

– Nej, jag tror inte det. Jag tycker att de såg ut att ha ganska dåligt självförtroende faktiskt. Det var mest Anders Svensson som såg ut att ha bra självförtroende. De andra såg ut att ha dåligt självförtroende. De såg inte alls lika kvicka ut som de gjorde när vi mötte dem i våras.

Kan det vara gräset?

– Jag tror inte det. Anders Svensson spelar på gräs varje gång och har gjort toppmatcher i landslaget.

Vilka står det mellan nu då? Ni, Häcken...

– Malmö...och Elfsborg. De är ju med där ändå.

ARTIKELN HANDLAR OM