”Zlatan är given”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

16.15: Live-tv från röda mattan på Fotbollsgalan med Robert Laul och Patrik Sjögren

1 av 70 | Foto: AFTONBLADET
1946: Gunnar Gren, IFK Göteborg

Nytt år, ny guldboll – men samma givna pristagare.

Ja, i alla fall om man ska tro idel ädel Guldbollsadel.

– Han är så jäkla bra, jag tror de andra får vänta tills han lägger av, säger Tommy Svensson som själv vann priset 1969.

på väg mot sjunde himlen  I kväll kan Zlatan vinna Guldbollen för sjunde gången. Det har ingen annan svensk fotbollsspelare gjort. Ingen annan har vunnit sex, fem, fyra eller tre gånger heller.
Foto: Bildbyrån
på väg mot sjunde himlen I kväll kan Zlatan vinna Guldbollen för sjunde gången. Det har ingen annan svensk fotbollsspelare gjort. Ingen annan har vunnit sex, fem, fyra eller tre gånger heller.

I kväll är det återigen dags att dela ut Sveriges mest prestigefyllda fotbollspris.

Guldbollen, Sportbladets och Svenska Fotbollförbundets pris till året spelare.

I 66 år har priset delats ut till landets främsta fotbollsspelare och under lång tid var priset känt för att aldrig ha delats ut till en spelare mer än två gånger.

Sen kom Zlatan Ibrahimovic.

Sedan 2005 har den svenska världsstjärnan tagit hem priset sex av sju gånger (2006 vann Fredrik Ljungberg). Och allt talar för att det blir en sjunde titel.

”Ingen i närheten”

Sportbladet frågade 21 stycken tidigare Guldbollenpristagare och stämman var näst intill enhällig – Zlatan ska vinna igen.

– Det finns ju bara en spelare som dominerar i världen. Det är Zlatan. Ingen är ens i närheten av honom, säger Anders Limpar som själv vann priset 1991.

– Han är ju prenumerant på den, pojken, för det blir Zlatan igen. Han har gått jävligt bra i Paris, säger Ralf Edström.

Men det är inte bara super- starten i Paris som lyfts fram. Landslagskaptenen hyllas också för sitt fina EM och avslutningen i Milan.

– Han levererar i alla klubbar han kommer till. Han har så hög lägstanivå att ingen kan konkurrera, säger Ronnie Hellström.

Bristen oroar

De enda spelarna som, i några få fall, nämns som konkurrenter är Olof Mellberg och Anders Svensson. Och just bristen på utmanare oroar lite.

– Det finns ingen annan än Zlatan. Det är lite tråkigt att samma gubbe får den varje år, det vore kul om någon annan klev fram, säger Thomas Ravelli.

Ska man tro expertisen kan det dröja ett tag till.

– Zlatan tillhör verkligen världstoppen. Jag tror de andra får vänta tills han lägger av, säger Tommy Svensson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN