Motståndarna hyllar Blågult

Publicerad:
Uppdaterad:

Danmark: ”Tyskland eller Sverige vinner EM”

Antonio Cabrini förbundskapten Italien, Pia Sundhage förbundskapten Sverige, André Jeglertz, förbundskapten Finland, Kenneth Heiner-Möller, förbundskapten Danmark.
Foto: BILDBYRÅN
Antonio Cabrini förbundskapten Italien, Pia Sundhage förbundskapten Sverige, André Jeglertz, förbundskapten Finland, Kenneth Heiner-Möller, förbundskapten Danmark.

En italienare som så gärna vill möta Sverige.

En dansk som tror att svenskorna kan vinna hela EM.

Och en svensk finländare som ser Sverige som solklar favorit i sin grupp.

Detta är motståndarna.

Det blev en tydlig nordisk touch på grupp A i EM-lottningen.

Sverige, Danmark och Finland ska slåss mot italienskor i kampen om kvartsfinaler i juli nästa år.

– Atletiska och fysiska, de har de klassiska nordiska dragen, säger Antonio Cabrini, Italiens förbundskapten.

– Men det ska bli kul att möta Sverige. Däremot är jag glad över att slippa möta Tyskland. De är guldfavoriter, helt klart.

”Världsspelare”

Danske Kenneth Heiner Möller hyllar Sverige som ett fantastiskt kollektiv med några extremt starka individuella profiler.

– Ni har några spelare som inte bara är i europeisk toppklass utan världsspelare.

– Lotta Schelin förstås, men också Caroline Seger. När hon är som bäst är hon fantastisk, säger Heiner Möller som tror att Sverige kommer att ha en jättestor fördel av att få spela på hemmaplan.

TT: Vem vinner EM?

– Tyskland eller Sverige.

Tredje laget i A-gruppen har svensk förbundskapten, Andrée Jeglertz, och han är mest nöjd med att ha klarat av en generationsväxling.

– Snittåldern hos oss är drygt 23 år.

– De är ofta stjärnor i ungdomslag med oförstörd vinnarkänsla, säger Jeglertz, som ser Sverige som självklara favoriter till att vinna gruppen.

SPORTBLADETS SIMON BANK OM EM-GRUPPERNA – DE GÅR VIDARE

Grupp A

Kanonlottning för Sverige, både sportsligt och publikt. Både Danmark och det Jeglertz-tränade Finland har i stora delar nya lag jämfört med ett par år sedan, men ska inte kunna hota Sverige. Italien är knöligare, de släppte inte in ett enda mål på tio matcher i kvalet och har pressat flera av världens bästa nationer de senaste åren.

Grupp B

Finns det något svårare än att möta Europas bästa landslag? Jo, att möta Europas bästa landslag när det är ute efter revansch. Tysklands VM-fiasko gjorde att de missade OS, nu är de tillbaka för att visa att det var en engångsföreteelse. Oerhört tätt bakom, där Norges negativa utvecklingskurva riskerar att skäras av Islands och Hollands positiva utveckling.

Grupp C

Frankrike är nästan helt byggt på Lyons europamästarinnor, ett lag som vant sig vid att vinna och nu tänker ta samma steg även med landslaget. Har en grym bredd och många olika anfallstyper, men saknar kanske den offensiva superstjärnan som kan bära laget i en turnering. England ska slå de tunnare lagen från Ryssland och Spanien och knipa andraplatsen.

Göran Sjögren/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN