Toivonen: ”Knäppt en del folk på näsan”

avFredrik Jönsson, Malin Wahlberg

FOTBOLL

SAMARA/STOCKHOLM. Folk ifrågasatte Ola Toivonen inför VM - trots ett starkt kvalspel.

Men VM lämnar han med högt huvud.

– Knäppt en del folk på näsan och klappar mig själv på ryggen kan jag absolut göra, säger Toivonen.

Ola Toivonen fick inte mycket speltid i klubblaget Toulouse den gångna säsongen, men i VM-kvalet imponerade han. Trots det fanns det folk som ifrågasatte honom inför resan till Ryssland.

Väl där bidrog han mycket till Sveriges succé. Det blev ett mål i VM och det kom mot Tyskland. I kvartsfinalen mot England spelade han 65 minuter. Efteråt var han besviken.

”Det är tufft”

– Det är tufft, men det är som det är. Vi hade det tufft hela matchen, säger Toivonen, som medger att spelarna var slitna.

– Klart vi var, de var också slitna men gjorde det bättre än oss. De fick första målet som satte prägeln på matchen.

Det är första gången i VM som Sverige hamnade i underläge.

– Vi hade inte haft någon farlighet över huvud taget och går in så i halvtid. Marcus (Berg) har en farlig nick där han gör en bra räddning. 1–1 där och vi har en annan match.

Han är stolt över sin insats i Ryssland.

– Absolut. Mycket bättre sett till förväntningar efter sista halvåret jag har haft.  Knäppt en del folk på näsan, och klappa mig själv på ryggen kan jag absolut göra.

”Annars kan jag inte vara på den här nivån”

Men hans framtid i landslaget är oklar. Han har fått ont av speltid i klubblaget Toulouse och har fått träna hårt vid sidan av för att vara i form inför VM. Det jobbet är han inte redo att lägga ner i framtiden, han vill spela fotboll.

– Jag måste spela, annars kan jag inte vara på den här nivån, säger Toivonen.

– Det andra har jag inte motivation till.

Men anfallaren stänger inte dörren till Blågult.

– Absolut inte. Men det ska vara på mina villkor. Går inte göra de meterna efter träning eller timmarna på gymmet framöver.

Hur tufft har det varit?

– Det är klart att det har varit tufft. Men jag har haft Jimmy (Durmaz), samt Paul (Balsom) och Janne (Andersson) i bakgrunden.

Framtiden i klubblaget är också oviss.

– Jag har kontrakt där. Får jag inte ett bättre erbjudande rör jag inte på mig. Man ska vara rädd om det man har, säger han.

Även om det betyder att du inte kan spela i landslaget?

– Ja, jag har två barn och fru också - skola och dagis att tänka på. De trivs fantastiskt bra och vi har flyttat runt mycket genom åren.

Foto: Maja Suslin /TT / TT NYHETSBYRÅN

Fotbollens världsmästare genom alla tider – herrar 00:30