DÅ: Levde på gatan NU: Nollade Ronaldo

Målvaktens osannolika resa – från gatan till VM

avMartin Tolén

I går tog Alireza Beiranvand en straff från Cristiano Ronaldo.

Nu sprids den iranske VM-målvaktens resa från gatan till VM-spel som en löpeld på sociala medier.

– Jag sov utomhus och människor gav mig pengar för att de trodde att jag var en uteliggare, säger Beiranvand.

Iran stod för en heroisk insats mot Portugal och var bara ett missat friläge i slutsekunderna från att slå ut Cristiano Ronaldo och de regerande europamästarna.

Efteråt bröt både spelare och publik ut i tårar.

– Vi spelade mot ett av de bästa lagen i världen. Jag tycker utan tvekan – om det hade funnits någon rättvisa inom fotbollen, vilket tyvärr inte existerar – att det bara kunde vara en vinnare i den här matchen. Och den vinnaren är Iran, sa förbundskaptenen Carlos Queiroz efteråt.

Och på sociala medier har iranske målvakten Alireza Beiranvands resa hyllats allra mest.

I går räddade han en straff från Cristiano Ronaldo vilket gav Iran chansen till en slutforcering.

– Jag är så stolt över att ha räddat en straff från honom och att han inte lyckades göra mål på mig. Han är en av de bästa spelarna genom tiderna, den straffräddningen tog oss tillbaka ini i matchen och vi skapade några fina målchanser, sa Beiranvand enligt Fifa.

Foto: LUCY NICHOLSON / X90050

Rymde och levde på gatan

Men vägen dit har varit långt för VM-målvakten.

Som ung stoppades han att spela fotboll av sin pappa Morteza.

Morteza Beiranvand tyckte helt enkelt att sonen skulle jobba, 12 år ung.

– Min pappa gillade inte alls att jag spelade fotboll och tvingade mig att jobb. Han klippte till och med sönder mina målvaktskläder och handskar. Så ibland tvingades jag spela med mina bara händer, säger Alireza Beiranvand enligt The Guardian.

Men målvakten vägrade att ge upp sin fotbollsdröm.

I stället flydde han från hemstaden Sarabias till Irans huvudstad Teheran. Där levde han på gatan, med drömmen om att en dag få chansen att provspela i en av huvudstadens lokala klubbar.

– Jag sov utanför ingången till klubbens träningsanläggning och när jag vaknade på morgonen hade människor gett mig pengar eftersom de trodde att jag var en uteliggare. Så jag fick åtminstone en god frukost att njuta av.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

”Överlevt många svåra stunder”

Och efter att ha fått chansen i huvudstadsklubben Naft-e-Tehran – där han tilläts bo i klubbens bönerum – ville han utvecklas och träna ännu mer. Men i stället åkte han på en skada och fick lämna klubben.

När han sedan nobbades ett kontrakt av stadsrivalen Homa erbjöds han en chans att återvända till Nafts U23-lag där karriären tog fart. Han togs ut i U23-landslaget och blev senare förstemålvakt i A-laget.

– Kanske var det ödet att Homas tränare inte ville ha mig. Om jag hade gått dit hade jag kanske aldrig nått den nivån jag är på i dag.

Och den chansen ledde Beiranvand hela vägen till en straffräddning mot Ronaldo – utsedd till världens bäste fotbollsspelare fem gånger – i går.

– Jag har överlevt så många svåra stunder för att mina drömmar ska gå i uppfyllelse. Men jag har ingen intention att glömma de sakerna eftersom det är det livet som format mig till den person jag är i dag.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ARTIKELN HANDLAR OM