Tankovic: ”Viktigt att vara bäst i Stockholm”

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Han ville explodera i Holland - men får i stället göra det i Hammarby.

Muamer Tankovic, 23, är inställd på förlänga sviten mot Djurgården och ta över serieledningen från AIK.

– Betyder det mycket för mina fans så betyder det mycket för mig. Det är viktigt att vara bäst i Stockholm, det är viktigt att vara bäst i Sverige, säger han.

Spöken är löjligt att prata om, enligt många. Men det är 3 912 dagar sedan Djurgården vann ett derby mot Hammarby. Vinsten kom den 13 augusti 2007.

Klockan 15.00 vill Dif bryta sviten.

– Det är en fotbollsmatch där jag vill ha tre poäng. Folk frågade mig om Norrköping, det är samma sak för mig där. En match jag vill vinna. Det är samma mot alla lag, säger Tankovic.

– Men, betyder det mycket för mina fans så betyder det mycket för mig. Jag måste ut på planen och ge allt för mina fans. Jag gör det för mig själv, men jag gör det även för mina fans. Vi vill vinna varje match. Det är viktigt att vara bäst i Stockholm, det är viktigt att vara bäst i Sverige.

Muamer Tankovic är fotbollsutbildad i Norrköping, men lämnade staden sommaren 2011. Han skrev på för Fulham. Efter några år där gick flyttlasset till holländska AZ Alkmaar.

Sommaren 2017 skrev Tankovic på för Bajen.

– Jag är på rätt plats vid rätt tillfälle. Ett Hammarby som vill gå framåt, ett Hammarby som vill mer än bara vara en mittenklubb i allsvenskan. Klubben strävar efter att bli något, att bli mästare. Vi är på god väg, säger han.

Foto: TT

”Spelar fantastiskt bra fotboll”

Vad har du lärt dig sen Fulham?

– Jag har utvecklats som spelare, jag tycker även att jag har utvecklats mycket som person utanför fotbollen. När jag var utomlands lärde jag mig grunderna, hur jag ska bete mig och hur jag ska sköta om mig själv, sova och äta. Det lärde jag mig i Fulham, och sen har jag bara fortsatt, säger Tankovic.

– Jag tycker själv att jag har mer potential. Det finns olika vägar till framgång. När jag gick från Fulham till AZ Alkmaar trodde jag själv att jag skulle explodera, att jag skulle vinna Ballon d’Or året efter. Så var det då. Det gick som det gick, och Gud har en plan för oss alla.

Du fick inte ut max i AZ?

– Första året var fantastiskt, jag spelade mycket och gjorde mål och assist. Det gick bra. Sen ett tränarbyte och då blev det en annan spelstil och ett annat tänk. Sakta hamnade jag på bänken, sen på läktaren. Sen fick jag hoppa in, sen starta och sen hamnade jag på bänken. Det var mycket huller om buller sista året.

Han tycker inte heller att han har fått ut max i Hammarby. Däremot är han nöjd med att laget i år spelar en fotboll som passar truppen perfekt.

– Den här säsongen spelar vi fantastiskt bra fotboll, offensiv fotboll. Det passar mig och många andra offensiva spelare i laget.

”Ska inte anpassa oss så mycket”

Borde du göra fler poäng?

– Det kommer. Säsongen har precis börjat.

Vad har du för mål?

– Det håller jag för mig själv.

Derbyna i fjol - vad minns du av dem?

– Stabila defensivt. De hade Kim Källström på mitten som styrde och ställde lite grann. Nu har de inte honom, men jag har sett några matcher med Djurgården och de är farliga. De ser väldigt stabila ut defensivt. Kerim (Mrabti) är en fantastiskt bra spelare som man måste se upp för, om han nu spelar. Vinsten mot Malmö, där är det hatten av. De gjorde det på ett fint sätt också. Det var inte tre bajsmål, det var tre fina mål.

– Men vi ska inte anpassa oss så mycket efter Djurgården, vi ska fokusera på oss själva och göra det vi är bra på, och då ska vi vinna matchen.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20