”Finns intresse från Tyskland och Holland”

FOTBOLL

Beskeden till Blåvitt: En kan stanna - en annan lämna

Foto: Engvall ser ut att stanna i Blåvitt - men PSV-lånet Hermansson är mer osäker.

HELSINGBORG. Tre viktiga poäng för att haka på i toppstriden.

Nu ska IFK Göteborg rida ut en transfersommar också. En av matchvinnarna, Gustav Engvall, 20, ser ut att stanna.

– Att flytta till Stoke hade varit ett jättestort steg, säger anfallaren.

I Medelhavsvärme såg IFK Göteborg ut att gå mot en säker trepoängare efter Jakob Ankersens 1-0 (41) och Gustav Engvalls (64) 2-0 mot Helsingborg på Olympia.

Men HIF hittade energi till en forcering som gav 1-2 genom Mikael Dahlberg (78) innan Engvalls ersättare, inhopparen Patrik Karlsson Lagemyr definitivt avgjorde på tilläggstid.

"Lugn sommar"

– Det var fruktansvärt jobbigt i värmen, den var som i Dubai. Jag har druckit några liter vatten nu, säger Engvall som lagt den tidigare dispyten med tränaren Jörgen Lennartsson bakom sig och svarade för en solid insats.

– Jag är som bäst när jag jobbar hårt. När jag vinner boll och sätter mina lägen. Det kändes riktigt bra, säger Engvall.

Sportbladet avslöjade sent i höstas det seriösa intresset från Stoke för anfallaren, som i våras besökte Premier League-klubben.

Men småskador och en formdipp har gjort Engvall mindre het på transfermarknaden och 20-åringen säger själv:

– Jag har kontrakt med IFK Göteborg. Det blir nog en lugn sommar.

Hur kan du vara så säker på det?

– Jag trivs bra som f-n, jag är bara 20 år. Jag sitter lugn i båten. Stoke till exempel skulle vara ett jättestort steg med den träningen, de spelarna och det trycket. Det hade varit ett äventyr, men inget jag går och tänker på just nu.

Hermannsson har bud

Om en del pekar på att Engvall stannar i IFK Göteborg pekar lika mycket på att Hjörtur Hermannsson lämnar.

Mittbacken, som är på lån från PSV Einhoven, hade bråttom i väg från Olympia för att ansluta till isländska landslagets EM-läger, men sa:

– Det är mindre troligt att jag återvänder till PSV. De vill ha tillbaka mig, men jag har fått smak på kontinuerlig A-lagsfotboll i en bra liga med IFK i allsvenskan.

Skulle du vilja stanna?

– Ja, men det beslutet ligger inte hos mig. Det finns intresse från andra klubbar, både i Skandinavien och ligor på kontinenten som Tyskland och Holland. Något beslut kommer inte förrän efter EM, säger Hermannsson.

Engvall summerade säsongen hittills:

– Det viktigaste är att vi är med och har häng på topplagen. Malmö och Örebro har gjort det bra, men det kan hända väldigt mycket på de matcher som är kvar. Det kanske är femman, sexan som vinner allsvenskan. Tajt blir det i alla fall.

Matchen:

Med 26 kvava plusgrader blev tempot som förväntat på Olympia. Båda lagen höjde intensiteten i omgångar för att sedan tvingas ta det lugnt och hämta andan. IFK Göteborg hade något högre kvalitet i avslutsförsöken och 1-0 (41) kom efter fint samarbete mellan Aleesami, Rieks och målnickaren Ankersen.

När Helsingborg tryckte på framåt i jakten på kvittering öppnade de sig bakåt i den andra halvleken. Ett långt Blåvittanfall avslutades med att hårt slitande Engvall dunkade in 2-0. Det verkade avgjort, men ett par Henke Larsson-byten satte fart på HIF. Inhopparen Mikael Dahlberg reducerade, 1-2 (78), fint framspelad av Adam Eriksson. Närmare kom inte HIF. Patrik Karlsson Lagemyr kontrade in 3-1 på tilläggstid.

Sören Rieks, mf, IFK Göteborg

Ett finger med i det mesta offensivt.

Gustav Engvall, a, IFK Göteborg

Ojämn, men slet kopiöst. Det bar frukt till slut.

Adam Eriksson, b, Helsingborg

Fina samarbeten med Christensen på vänsterkanten.

Jakob Ankersen, mf, IFK Göteborg

Jobbade från straffområde till straffområde.

Anton Wede, mf, Helsingborg

Vände och vred. Men för ensam. För få spelalternativ.

Matchens målvakt: John Alvbåge, IFK Göteborg.

Chencinskis blunder vid 0-1 blev kostsamt.

Jury: Michael Wagner, Olympia